Fast och mobilt blir ett

Idag lanserar brittiska BT en tjänst som kombinerar fast och mobil telefoni.
– Detta är en vattendelare. Telekomindustrin kommer aldrig att bli densamma igen, säger analysföretaget Ovum i en kommentar.

BT Fusion, som tidigare gått under arbetsnamnet Bluephone, fungerar som en vanlig mobiltelefon utanför hemmet där samtalen går via gsm-nätet. När användaren kommer hem växlar däremot samtalet över till BTs bredbandsnät. Allt sker automatiskt och helt sömlöst, utan att användaren märker något. Detta innebär att användaren kan kombinera fördelen med mobiliteten med den fasta linans priser och samtalskvalitet.

Nyckeln i tekniken är BT Hub,en accesspunkt i hemmet, som sköter överlämningen av samtalet mellan gsm- och bredbandsnätet. Allt sker via bluetooth. Hubben fungerar också som en trådlös router som gör det möjligt att trådlöst koppla upp datorer, spel och skrivare runt om i hemmet.

Analysföretaget Ovom är mycket imponerade av tjänsten och kallar den är en vattendelare för telekomindustrin.

– De fasta och mobila telefonitjänsterna är inte längre separata, utan sammantvinnade. Det är nog ingen överdrift att konstatera att telekomindustrin aldrig blir densamma igen, skriver de i en analys.

400 testpiloter kommer att få chansen att testa tjänsten redan nu. En större kommersiell lansering sker i september. Projektet är ett samarbete mellan BT, Ericsson, Motorola och Alcatel, där Motorola står för designen av den första mobilen.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.