Fast och mobilt wimax i samma chip

Mobilt wimax har dragits med förseningar, men nu har Intel släppt företagets första wimax-kretsar som stöder både mobilt och fast trådlöst bredband i samma chip.

Den nya kretsen med namnet Intel Wimax Connection 2250 är industrins första dual-mode chip och tillsammans med Intels wimax-radio är lösningen kapabel att stödja alla globala wimax-frekvenser. Jämfört med föregångaren Pro/Wireless 5166 som bara är anpassad till stationärt bruk erbjuder den nya lösningen ett mycket bredare användningsområde. Syftet är att Wimax Connection 2250 ska användas av operatörer vars kunder vill vara flexibla och kunna ta med sitt wimax-modem oavsett var de befinner sig.

Enligt Intel växer antalet tjänsteleverantörer som vill ha en utbyggnad av wimax-nätverk och i dag finns redan fler än 40 kommersiella nätverk som levererar trådlösa bredbandstjänster. Trots att tekniken alltmer utmanas av turbo-3g är Intels mål att wimax ska finnas i de 100 största europeiska städerna i tio länder.

Ett antal tillverkare, bland andra Siemens, Alvarion, Alcatel och Motorola, har redan meddelat att de kommer att använda Intels nya Wimax-kretsar i utrustning som kommer ut på marknaden nästa år.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.