Fast telefon skrotad 2009

Var tredje konsument förväntas skrota den fasta linan och istället ringa via voip eller mobil före år 2009. För att överleva måste telekomoperatörerna vara med på tåget.

Analysföretaget Gartner spår att telekommarknaden är det segment som ska fortsätta tjäna mest pengar inom den globala it-marknaden. It-marknaden står för totalt sex procent av hela världens bruttonationalprodukt, BNP. Av den kakan beräknas telekom stå för 3,5 procent. Fram till och med år 2009 kommer telekommarknaden att växa med omkring fem procent per år, enligt Gartner.

Men år 2009 kommer 70 procent av alla telefonlinjer vara mobila. Av resten är en betydande del ip-baserade, eftersom omkring en tredjedel av alla konsumenter beräknas ha slutat ringa via det publika telenätet vid den tidpunkten. Gartner varnar för att dessa förändrade användarmönster kommer att leda till stora lönsamhetsproblem inom branschen som får svårt att väga upp bortfallet från de mer dyra samtalen över publika nätet.

Gartner varnar för att operatörernas försök att knyta ihop fasta och mobila nät inte lär räcka till när konsumenterna helt går över till trådlöst alternativ. Istället måsta operatörerna inse att vi lever i en ip-baserad värld och utnyttja den möjligheten för att leverera nya tjänster och applikationer till kunderna.

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.