Fast telefoni inte billigast

För en genomsnittsförbrukare av telefoni är det billigare att klippa den fasta linan och ringa via mobiltelefon eller kabel-tv. Det visar en undersökning som Abonnemang.nu genomfört. Idag lanserar de också sin nya tjänst där samtliga telefonalternativ kan ställas mot varandra.

Det är inte alls säkert att det alltid är billigare att ha ett fast abonnemang för telefoni. I den undersökning som Abonnemang.nu genomfört visade det sig att det billigaste alternativet för en genomsnittsförbrukare var mobilen. Ingen lösning via det fasta telenätet kunde matcha det billigaste mobilabonnemanget. Även alternativ från Comhem är billigare.

Bygger på genomsnitt

Beräkningarna bygger på en genomsnittsförbrukare som ringer 6 timmar och 39 minuter i månaden, fördelat på 93 samtal. 13 procent av samtalen är mobilsamtal och en tredjedel rings på dagtid.

Fördelningen av mobilsamtalen är 44 procent till Telias nät, 36 procent till Comviq, 17 procent till Vodafone och 3 procent till Tres nät. Det billigaste alternativet landade på 290 kronor i månaden.

Lockar med ny tjänst

Beräkningen bygger alltså på en genomsnittsförbrukning. I verkligheten kan det billigaste alternativet bli ett helt annat. Abonnemang.nu, som tidigare haft en tjänst för att söka billigaste mobilabonnemang passar därför på att lansera en utökad tjänst som även omfattar fast telefoni, ip-telefoni och telefoni via kabel-tv. Tjänsten jämför alla telefonialternativ samtidigt, vilket gör att besökaren kan få fram det billigaste alternativet för just hennes ringprofil.

Andra sajter för att jämföra telefonabonnemang är PTS Telepriskollen och Cint.

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.