FCC pekar ut fem företag som utgör säkerhetshot

Säkerhet En kvintett man inte vill ha att göra med. Amerikanska FCC har nu pekat ut fem kinesiska företag de menar är ett nationellt säkerhetshot.

FCC pekar ut fem företag som utgör säkerhetshot

För två år sedan instiftades det en ny säkerhetslag i USA. En lag som tillät att företag som ansågs vara hot mot nationens säkerhet – vingklipptes rejält. Och i förlängningen så har det blivit så att dessa företag inte bara uteslutits från upphandlingar och dylikt – amerikanska företag får inte heller göra affärer fritt med dessa.

Men lagen innebar även att den amerikanska motsvarigheten till PTS, Federal Communications Commission (FCC) skulle peka ut exakt vilka företag som anses vara ett hot mot den nationella säkerheten.

Och nu har listan kommit. Utöver Huawei som det varit mycket politiskt ståhej kring så anses även ZTE Corp, Hytera Communications Corp, Hangzhou Hikivision Digital Technology Co samt Zhejiang Dahua Technology Co innebära ”oacceptabla risker”.

I ett uttalande säger Jessica Rosenworcel.
– Den här listan ger en meningsfull guide som kommer att försäkra om att när nästa generations nätter byggs över landet så kommer vi inte återupprepa tidigare misstag eller använda utrustningen eller tjänster som utgör hot mot amerikansk säkerhet eller säkerheten för amerikaner.

Listan är i sig inte chockerande nyheter. Redan när lagen togs fram så var dessa fem kinesiska företag namngivna. I augusti i fjol så infördes regler som gjorde det helt förbjudet för myndigheter att upphandla varor eller tjänster från någon av de fem.

Och tittar vi tillbak ai tiden så sattes Huawei samt Kikvision på svarta listan – vilket gjorde att över åtta miljarder dollar i statliga stöd för inköp av utrustning från dessa frös inne.

Reuteras rapporterar att Huawei har försökt få upprättelse i domstol och få restriktionerna hävda, men hittills har de inte lyckats. Hikvision uttryckte vid FCC:s tillkännagives av listan stor frustration över att inkluderas och menar att de inte bör vara med eftersom de inte ens håller på med nätverksutbyggnad.

Övriga tre har inte kommenterat listan.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.