Fem IoT-lösningar som ger dig koll

guiden Med internet of things-tekniken kan du övervaka kritisk utrustning och säkerställa att energiförbrukningen minimeras. Vi har valt ut fem intressanta IoT-lösningar.

Fem IoT-lösningar som ger dig koll

Internet of things, IoT, är långtifrån någon ny teknik och det finns gott om spännande användningsområden. Trots detta har tillväxten inte gått så snabbt som experterna hoppats på, men nu finns det tecken på att utvecklingen tar fart på allvar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

5g-tekniken, med dess låga fördröjning, öppnar nya möjligheter för IoT-tillämpningar inom industrin och i fastighetsbranschen, samtidigt som artificiell intelligens och maskininlärning gör det möjligt att analysera insamlade data på helt nya sätt. Nedan har vi valt ut fem IoT-lösningar som är värda att titta närmare på.

Håller koll på vattenläckage

Sensorerna från Aguardio monteras enkelt på vattenledningar och kan sedan övervaka och hantera vattenförbrukningen. Förutom att du får insikter som kan hjälpa företaget att spara pengar, inte minst genom att upptäcka mönster i användningen, kan tekniken också slå larm om det uppstår läckor. Sensorerna fästs på ledningen med ett vanligt buntband och kan läsas av både lokalt, med bluetooth, eller via en internetansluten gateway.
Tillverkare: Aguardio

Livräddare för riskfyllda uppdrag

Safetrx från tillverkaren 8 West är ett system för att övervaka anställda som jobbar på avlägsna platser och under besvärliga förhållanden. Om olyckan skulle vara framme och någon slår larm, skickas information om exakt plats i realtid så att räddningspersonalen snabbt kan nå fram. Safetrx-appen installeras i Sonys klockliknande enhet Msafety Wearable.
Tillverkare: Safetrx

Smartare avfallshantering med sensor i sopkärlet

Genom att installera en uppkopplad sensor i varje sopkärl får du full koll på avfallshanteringen. Med hjälp av ai-teknik och bildanalys är det nämligen möjligt att identifiera vilket slags avfall och återvinningsmaterial som hanteras i din verksamhet. Lösningen kan exempelvis varna om plast blandas med papper i ett sopkärl. Tekniken vänder sig inte bara till företag som är specialiserade på hantering av avfall utan kan användas av alla som vill minska sina avfallsmängder.
Tillverkare: Smart-Ends

Säkrar luftkvaliteten på arbetsplatsen

Kraven på hög luftkvalitet på våra arbetsplatser blir allt strängare och undersökningar visar att hög sjukfrånvaro kan kopplas till luftföroreningar, så det finns goda anledningar att hålla koll på luften. Två svenskutvecklade IoT-sensorer från Hibou Air respektive AKKR8 kan hjälpa dig med just detta. Hibou Air kopplas upp lokalt till ett wifi-nätverk eller via bluetooth medan AKKR8 kan ansluta direkt till mobilnätet. Hibou Air har till och med en funktion för att uppskatta risken för att virus och andra luftburna patogener sprids i dina lokaler.
Tillverkare: Hibou Air och AKKR8

Bildskärmar som kopplas upp till mobilnätet

Många verksamheter använder sig av digitala skärmar för att nå ut med viktig information till kunderna. Dessa har tradtionellt sett ofta styrts lokalt, antingen från en direktansluten dator eller genom att koppla upp dem till det lokala nätverket eller ett wifi-nätverk. Finska Firstview Digital har dock tagit fram en lösning som låter dig styra innehållet på skärmarna via en vanlig mobiluppkoppling, vilket gör att du kan redigera innehållet oavsett var i världen du befinner dig.
Tillverkare: Firstview Digital

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.