Fem it-trender för företag 2012

För andra året i rad sätter Dialect upp ett finger i den heta it-luften och visar på aktuella trender som svenska företag har att ta ställning till.

Fem it-trender för företag 2012

Förutom de stora trenddragen som följer nedan erbjuder Dialect även lite input på vad som kan tänkas hända på mobilmarknaden under 2012. Bland annat tror man att det här är året då Windows Phone får sitt genombrott på allvar.

Skulle vi ta en pulscheck just nu är antagligen de flesta företag och utvecklare fullt upptagna med Iphone och Android, men inom ett halvår spås de få bråttom att ordna in Windows Phone i sina system.

– Apple kommer säkert att slå alla med häpnad igen, något annat vore otänkbart. Men de kommer inte att vara lika dominerande som tidigare. Snarare kan Samsung vara en glänsande stjärna att hålla utkik efter, spånar Dialects vd Mats Kraitsik Kalvik.

1. Internationella vindar möter lokala trender

I det ekonomiskt kärva läget sitter alla med foten på bromsen, beredda att tvärnita om så behövs. Samtidigt som vi blir allt mer nyfikna på östvärlden ökar även utrymmet för det lokala i vår globaliserade värld.

– Vi är övertygade om att Kina kommer stort i år, inte minst med Huawei i spetsen. De har hög kvalitet, bra prestanda och alla komponenter som behövs för att nå framgång på mobilsidan, säger Mats Kraitsik Kalvik.

2. Användaren styr marknaden

När produkter och tjänster utvecklas börjar det ofta med att en användare ser en möjlighet och utmanar redan etablerade marknader. Det som driver utvecklingen framåt nu är önskan om att vara mobil, att ha ständig tillgång och det efter eget tycke. Här går användaren inte att stoppa – oavsett om det gäller val av teknisk utrustning på arbetsplatsen, mobila betalningar, appar eller QR-koder.

– För användarna är bättre hastighet, kvalitet och funktionalitet i fokus. Av det skälet kommer den av branschen så omtalade NFC:n inte att slå igenom på allvar under 2012, men vi ser ljuset i tunneln, fortsätter Mats Kraitsik Kalvik.

3. Tillgång är allt

Alla på företaget måste erbjudas tillgång till för dem relaterat arbetsmaterial. Om inte kommer medarbetarna att skaffa det själva, med mindre struktur och fler säkerhetsrisker som följd. Boomen av smartphones och surfplattor kräver i sin tur mer öppna nät på kontoret, uppgradering av mobila bredband till 4g och bättre utnyttjande av wifi i en tid när 3g-nätet lider av kvalitetsproblem.

– Flera företag har börjat inrätta policys för mobiltelefoner och skaffat device management-system. Trafikverket har däremot gått så långt att de stängt alla applikationer utom två; Tågtavlan och Livetrafik. Fungerar det? Blir företagets säkerhet högre? Nej. Det ser bra ut på pappret och det ger den som ansvarar ryggen fri.

4. Vi kommer närmare varandra

Enligt Dialect är ensam inte stark och privatlivet inte längre hemligstämplat. Genom sociala medier, plattor och appar eftersträvas istället större möjligheter att dela arbete och privatliv, med telefonen som statusuppdatering. Efterfrågan på kommunikation i rätt tid har blivit stor och i år kommer nya tjänster som löser problemet – och förändrar vårt arbetssätt.

– Molntjänster för företag, likt Office 365, har äntligen fått upp farten och allt mer börjar handla om kontext. Det gäller att få sina prylar att fungera ihop på ett enkelt sätt. Här erbjuder Lync, Skydrive och Sharepoint stora möjligheter att både dela och samla ihop informationsflödet.

5. Möte mellan kropp och teknik

Vi pratar med våra prylar, känner och klämmer på dem – och omvänt. Med genombrott för exempelvis Apples Siri känns det nästan som en självklarhet att ersätta skrivandet med rösten eller rörelser. Skärmar och ytor behöver inte längre vara intelligenta och videotelefoni finns redan i våra händer.

– Den här typen av interaktion ökar kraftigt, men de fantastiska framtidsvisionerna med fullt uppkopplade bilar och dylikt är fortfarande långt borta. Vi pratar än så länge utveckling i mindre skala, avrundar Mats Kraitsik Kalvik.

Fakta

Årets tekniska ord

* API – en bro mellan mjukvaror som gör det möjligt att knyta ihop system. 2012 kommer fler integrerade applikationer och bättre kommunikation i nätverk.

* HTML5 – den nya standarden tar form och ger större möjligheter att utveckla interaktiva applikationer för mobiler, surfplattor och datorer.

* CROWD COMPUTING –människor och moln går hand i hand och varje användare i sociala nätverk blir en sensor som levererar underlag till beräkningar och beslut.

* SINGLE SIGN-ON – Facebook och Twitter utvecklas allt mer mot att vara vår enda inloggningspunkt till andra system och nu dyker fenomenet upp även på företagssidan.

* IPv6 – den adress som finns i uppkopplade system, likt ett digitalt postnummer. Dagens fyra miljarder adresser räcker inte långt när 50 miljarder produkter är uppkopplade. Här kommer IPv6 128 tecken väl till pass.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.