Fem största säkerhetshoten 2008

Ökad användning av mobil utrustning medför nya stora säkerhetsproblem för alla företag, enligt en rapport från Unisys. Viktigt är att förebygga hoten i stället för att titta i backspegeln.

Unisys experter har släppt en säkerhetsprognos för 2008 för att underlätta företagens planering av kommande åtgärder. Ökad användning av mobil utrustning leder till nya och stora säkerhetsrisker och Unisys understryker vikten av förebyggande insatser.

– Många organisationer har en tendens att se säkerhetsproblematiken i backspegeln – de väntar med att söka lösningen på ett givet säkerhetsproblem tills det har uppståt, säger Michael Hjalsted, nordisk försäljningschef för Unisys.

Mobil data svårskyddad

Samtliga punkter har på ett eller annat sätt med mobilitet att göra. Mobiltelefoner och handdatorer utgör ett stort problem där många inte är medvetna om riskerna med att lagra information på de bärbara enheterna. Samtidigt är banktransaktioner över mobil utrustning ett allt växande problem, speciellt med tanke på att 35 procent av hushållen beräknas göra detta år 2010.

Man ser även ett ökat krav på konvergens mellan fysiska och it-säkerhetsåtgärder för att hålla säkerheten uppe, något som bland annat innebär fjärrövervakning, rfid-kretsar och sensorer av olika slag för att säkerställa autentisering. Elektroniskt lagrad information måste dessutom skyddas bättre för att undvika okontrollerad distribution.

Till sist varnar man även för att de sociala nätverken blir allt mer sårbara på grund av implementeringen av web 2.0-teknik, vilket innefattar populära platser som Myspace, Facebook och diverse p2p-nätverk.

Fakta

Företagens fem största problem

1. Allt svårare att skydda data på mobil utrustning.

2. Växande problem med att skydda bankkunders mobila transaktioner

3. Konvergens mellan fysiska och it-säkerhetsåtgärder för ökat skydd mot spionage

4. Ökad uppmärksamhet på pappersburen och elektroniskt lagrad information

5. De sociala nätverken blir allt mer sårbara

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.