Fiberutmanaren: Unikt att vår teknik baseras på 5g

Bredband Ett komplement eller en konkurrent? Bredband via mobilnätet är ett alternativ som allt fler tittar på istället för fiber och det ritar om ”bredbandskartan” en hel del.

Fiberutmanaren: Unikt att vår teknik baseras på 5g

Det var naturligt att när ”internet via koppar” skulle uppgraderas, så var den första tanken att ersätta en kabel – med en annan. Men att få höga hastigheter och acceptabel nivå på uppkoppling är inte längre sladdberoende och på senare tid har flertalet alternativ lanserats. Satellitlänk är förvisso inget nytt, men för de flesta är det inte aktuellt – dock så är mobilnäten en väg många kan gå.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Telenor är en av de som lanserat ett nytt erbjudande med mobilnätsfiber, eller ”Bredband via mobilnätet” som de själva kallar det. Där menar Andres Suazo, ansvarig för produkten att det är ett gott alternativ för många.

– Vi lanserade i vår och det som är unikt med vår lösning är att den baseras på 5g-hårdvara. Så i takt med att vi rullar ut vårt 5g-nät kommer de hushåll som köpt tjänsten kunna göra 5g, säger han.

Inte jämförbart med tidigare teknik

I operatörens fall ska man erbjuda två olika varianter av lösning beroende på hur förhållandena är där man bor. Antingen är täckningen sådan att man klarar sig med en router, eller så får man med en utomhusantenn om det krävs. Skälet till detta är att Telenor vill försäkra sig om att det som levereras även lever upp till förväntningarna.

– Det är lite av en utbildningsfråga skulle jag säga. Många kanske tror att det vi pratar om här liknar den lösning som fanns tidigare där man hade en dongel eller mobilpuck. Men det är inte jämförbart. Bredband via mobilnätet är markant mer stabilt och det är bättre antenner och rent generellt mycket mer robust. Det här måste vi förklara för kunderna så att de förstår, säger Andres.

Det låter ju bra, men vad kan man som användare förvänta sig av tekniken? Micronät, ett företag som för några år sedan lanserade ”radiofiber” pratade om 1000 Mbit. Telia som lanserade sin lösning ”fixed wireless access” hade 30 Mbit.

Enligt Andres är handlar det väldigt mycket om förhållandena, men att det rent generellt hamnar nånstans mellan de båda siffrorna.

– I nuläget är det 4g-hastighet man uppnår och det kan vara allt från 20 upp till 300 Mbit. Visst går det att få ännu högre än så, men då bor du oftast på en ort där fibernätet redan är utbyggt. Men framöver är det intressant. För bor du så att du har 5g-täckning då är det markant bättre hastighet upp mot 800- 1000 Mbit och framförallt en bättre latens, säger han.

Samma tänk bakom

Men vad är då skillnaden mellan teknik som radiofiber, FWA och bredbandet på mobilnätet, eller är det ens någon skillnad?

– I grund och botten är det samma tänk bakom produkterna. Man erbjuder kunderna en lösning för att koppla upp sitt hem eller sommarstuga – utan att det ska tillkomma en inkopplingskostnad på 15 000–20 000 kronor. Ta Micronät, det är kul att det kommer nya konkurrenter med ny innovation för det driver oss framåt, att de benämner sin teknik annorlunda är en annan sak, men det är ungefär samma som vi har. De hyr in sig på våra master.

När Telia lanserade sin FWA-lösning upprörde det bredbandsmarknaden eftersom tekniken då satte kommuner i en ekonomisk rävsax. Detta då EU:s definition av ”tillräckligt bra nät” uppfylldes – vilket riskerade att diskvalificera de som täcktes från bidrag.

”Om man inte tillåter den bästa tekniken, skapar man ju ett tekniskt A- och B-lag”, kommenterade Jacob Bolin, kommunikationschef på Ip-Only, problemet.

Både konkurrent och komplement

Men även om det finns en konkurrens mellan inkopplad fiber och alternativ som går via mobilnätet så tror inte Andres att man rycker undan mattan för andra aktörer.

– Fiberaktörer kanske ser oss som ett reellt hot eftersom vi äter folk koppla upp sig med en lösning som är fullt tillräcklig, men så är dagens verklighet. Så till viss del konkurrerar vi, men jag ser vårt alternativ som mer komplementärt. Det är markant mycket billigare att bygga mobilnät än att dra fiber. Dock innebär det inte att vi slutar dra fiber, det ska ju fortfarande fram för att koppla upp basstationerna, säger han.

Kritiken om att 30 Mbits-nivån uppnås och att det skulle ”strypa” viljan att bygga ut nätet tar Andres inte på allvar. Han menar att siffran är historisk och vi framgent kommer få se nya mål och nya uppkopplingshastigheter.

– Först 30- och sedan 100 Mbit och därefter ännu högre. Ska vi fortsätta vara ett i-land och ligga i framkant ska självklart målen vara högre. Jag kan inte se att vi skulle sluta bygga vidare på både fiber och nät för den skull. Fiber är mer framtidssäkert och genom att uppgradera ändtåtarna kan man ju få upp enorma hastigheter i framtiden. Mobilnätet å sin sida är mer väderkänslig.

Många olika kundcase

Så vilka är då kunderna, enligt Andres så spretar det lite – men framförallt handlar de om det som bor i villor eller vill koppla upp exempelvis ett lantställe.

– Det är en blandad kompott. Många kunder sitter med äldre DSL-lösningar som är på väg att stänga ned. Annars är det fritidshusägare som inte vill betala inkopplingsavgifter eller som sitter i situationen att det är för sent att gräva ner. En tredje kategori är de som bor på landsbygden och där utbyggnaden fortfarande ligger en bit fram i tiden, säger han.

Telenor har som sagt dragit igång, men operatören är noga med att man inte försöker kränga på sin lösning på allt och alla.

– Vi vill inte sälja på något som inte håller vad vi lovar, därför har vi i dag ett adressök där du kan gå in och se hur det kan bli där du bor. Om du bor så att det inte ger en bra upplevelse är vi tydliga med det.

Bredbandsalternativ till fiber

Bredband via mobilnätet

Precis som hörs på namnet används mobilnätet för att få uppkoppling till nätet. Olika aktörer har olika namn på tekniken såsom FWA (fixed wireless access), radiofiber, trådlös fiber eller fast trådlöst bredband. Rent tekniskt så kombineras strukturen för mobilnät med fasta infrastruktur. Hastighet: 20-300 Mbit/s

Satellit

Tekniken för att få uppkoppling via satellit har funnits ett tag, men det är fortfarande en dyrt och utbyggnadstakten har inte varit så rask. Rent tekniskt så är upprättas anslutningen via tre antenner, en hos internetleverantören, en i rymden och en parabolantenn hos kunden. Elon Musks Starlink har på senare tid byggts ut rejält och de lovar både höga hastigheter och relativt låga priser. Hastighet: 50-200 Mbit/s

Bredband via kabel-tv

I vissa fall kan man få tillgång till uppkoppling via uttaget för kabel-tv. Kapaciteten kan dock variera stort, men för vissa kan det vara ett alternativ om det inte går att få bredband på annat sätt. Hastighet: upp till 500 Mbit/s

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.