Finland först med ”äkta” 5g-nät

5g Nu har Telia lanserat sitt kärnnät för 5g SA i Finland. Det första kommersiellt tillgängliga nätet med vad operatören kallar för ”äkta” 5g.

Finland först med ”äkta” 5g-nät

I Sverige så håller operatörerna på för fullt med att rulla ut 5g-tekniken. Men här i landet är det som en del i det nät som delar signalering och prioritering av datatrafik med det befintliga 4g-nätet. I Finland har man tänkt annorlunda och där har Telia med hjälp av Nokia byggt ett så kallat ”Stand Alone” nät med 5g.
– Det är väldigt roligt att vi nu lanserar Nordens och Baltikums första kommersiellt tillgängliga nät med 5G SA i Finland, där vi är bland de första i Europa att erbjuda kunder den här nya tekniken, säger Allison Kirkby, koncernchef för Telia i ett uttalande.

Fördelen med 5g SA är att det helt bygger på den nya radiotekniken vilket ger bättre kapacitet, ökad säkerhet, kortare svarstider och större möjligheter med network slicing.

Man skulle kunna jämföra det med att ett 4g/5g nät är som en motorväg där alla fordon delar fil, men ett 5g SA är en väg där lastbilar inte tillåts.
– Vi kan nu erbjuda såväl företag som aktörer inom offentlig sektor de nya möjligheter som tekniken för med sig, såsom privata nätverk, fjärrstyrning och automatisering. Dessutom kommer vi att erbjuda hushåll garanterade bredbandshastigheter och kortare svarstider för bättre streaming- och spelupplevelser, säger Teliachefen.

 

Hittills har det finska 5g SA-nätet lanserats på ett 20-tal platser.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.