Finsk startup ska göra modulär mobil

Mobiltelefoner En av cheferna för Nokias nu nedlagda Android-satsning ligger bakom Vsenn, en finsk startup som planerar en smartphone där både hårdvara och mjukvara ska vara uppgraderingsbar.

Uppgifterna från Vsenn är ännu knapphändiga. När deras första telefon väntas nå marknaden är inte känt men klart är i alla fall att de tänker sig en modulärt uppbyggd telefon där kameran, batteriet och processorn tillsammans med arbetsminnet ska kunna bytas ut när något går sönder eller man vill ha mer prestanda. Vsenn utlovar också att deras telefon, som ska vara Android-baserad, ska kunna uppgraderas med nya versioner av operativsystemet under hela fyra år från lanseringen.

Säkerheten är ett annat område som Vsenn lovar prioritera. Tre lager med kryptering ska skydda datan i telefonen och på köpet av telefonen ska man få fri tillgång till ett ej namngivet vpn-nätverk och säkra molntjänster.

Bakom Vsenn står enligt företagets nyöppnade hemsida en icke namngiven tidigare Nokia-chef. Han ska ha arbetat med deras satsning på Android-baserade X-modeller som oväntat presenterades i våras men som lades ner lika snabbt i samband med att Microsoft tog över verksamheten.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.