Finska glesbygdslicensen uttdelad

Det blev finska Digita som fick licensen att bygga ett digital mobiltelefonnät i det finska 450 MHz-bandet. Nordisk Mobiltelefon som fått licensen i både Norge och Sverige överväger nu att överklaga beslutet.

När den finska skönhetstävlingen igår avgjordes blev det Digita Oy som tog hem segern. I stället för cdma-tekniken som kommer att användas i de svenska och norska näten, har den finska regeringen valt att satsa på ofdm-tekniken. Tekniken är utvecklad av det amerikanska företaget Flarion och innebär att toner istället för koder används för att fördela trafiken i mobilcellerna. Av de sju operatörer som deltog i skönhetstävlingen var det fem som förordade ofdm-tekniken.

Digita kommer enbart att fungera som nätverksoperatör och är tvungen att hyra ut kapacitet till alla tjänsteleverantörer på samma villkor. Nätet ska byggas ut i tre steg med början i de glesbefolkade områdena i norra och östra Finland. I september 2009 ska nätet vara utbyggt i hela Finland.

Nordisk Mobiltelefon som satsat på att få licenserna i alla nordiska länder är besviken över utslaget.

– Vi överväger nu att överklaga beslutet eftersom vi anser att det fattats på felaktiga grunder, säger Arnfinn Röste på Nordisk Mobiltelefon.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.