Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Flaggskepp med hål i aktern

Mobilt Bättre på många sätt men ändå ingen sensation. Iphone 7 är en av de bästa telefonerna på marknaden men känns ändå som en mellanmodell, i väntan på Iphone 8.

Flaggskepp med hål i aktern

Iphone 7 är ingen sensation att hålla i. Den är i stort sett identisk med sina föregångare, Iphone 6 och 6S. Men är förbättringarna på insidan tillräckliga för att motivera en uppgradering av jobbtelefonen? Det tänkte vi försöka reda ut.

Vi börjar med processorn. Nya A10 Fusion är inte bara vida överlägsen 6 och 6s, den slår alla andra smarttelefoner på fingrarna och är till och med snabbare än vissa modeller av Macbook Air i benchmarktester.

Den här typen av tester betyder dock inte så mycket för den vanlige användaren. Vem maxar ut processorn på en telefon nu för tiden? Men för oss tekniknördar är det prestanda svart på vitt. Och visst är det roligt att jämföra?

Kallt på vintern

En annan uppgradering är hemknappen. Nu är den en del av själva touchskärmen. Det ger en mer exklusiv känsla och tryckningen ger dessutom force feedback (vibration), en funktion som även öppnats upp för tredjepartsutvecklare. Kanske mest användbart i spel, men framtiden får utvisa hur funktionen kan implementeras i andra typer av appar. Den nya hemknappen går dock inte att använda med vantar, vilket gör att man helt enkelt får ta av sig dem på vintern för kunna låsa upp sin Iphone 7. Samtidigt är hemknappen en av förändringarna som gjort Iphone 7 ip67-klassad. Varm om händerna, eller plocka upp din telefon oskadd ur snödrivan. Välj själv. Skärmen är identisk med föregångaren till upplösning men Iphone 7 är mer ljusstark, vilket gör att skärmen upplevs mer livfull.

Marginellt bättre batteri

Även kameran har uppgraderats, bilderna blir aningen ljusare, skarpare och mer färgrika. Sedan har vi det här med batteritiden, som ju varit något av en akilleshäl för Apple. Iphone 7 klarar runt fem timmar HD-streaming med full ljusstyrka i vårt test, vilket är vad Apple utlovar och en marginell förbättring mot 6S. När det gäller tal- och standbytid utlovar Apple 14 respektive 240 timmar, två timmar mer tal jämfört med 6S. Att ladda batteriet från noll till hundra tar runt 2,5 timmar. Ingen snabbladdningsfunktion och ingen trådlös laddning erbjuds, vilket får betecknas som ett underbetyg. Och nu till den största förändringen: avsaknaden av 3,5 millimetersingång.

Trådlös och rådlös

Apple ligger ofta i framkant av den tekniska utvecklingen och vill sätta nya standarder. Det är nog syftet även här. Försäljningen av bluetooth-headset går starkt framåt och Apple räknar med att större delen av Iphoneanvändarna har övergivit sladdar inom några år. De som ändå vill hålla fast vid det gamla får i och för sig en liten 3,5 millimetersadapter, men den känns ärligt talat som något som man lätt tappar bort. Och då står man där …

Som teknikintresserad gillar man naturligtvis företag som tänjer på gränser och förnyar. Men som människa kan man ändå bli provocerad av att tvingas till att förändra sitt användarbeteende. Och det är väl vad Apple gör här? Med allt detta sagt, finns det själ nog till att byta upp sig från en Iphone 6 eller 6S? Tveksamt. Även om sjuan är klart bättre är sexan och storasyster S är fortfarande väldigt bra telefoner. Höstens största nyhet är trots allt i IOS 10 – och det funkar lika bra på föregångarna.

Fakta

Iphone 7

Operativsystem: Ios 10.0.2

Bildskärm: 4,7 tum IPS, 750 x 1334 (326 ppi)

Processor: Apple A10 Fusion, 2,3 GHz, 4 kärnor

Minne: 2 GB

Lagring: 32, 128, 256 GB

Kamera: 12 MP, f1,8, led-blixt + 7 MP front, 4K-video

Data: gsm/edge, umts,hspa+/ DC-hspa, FDD-LTE, wifi 802.11a/b/g/n/ac

Anslutningar: Lightning, bluetooth 4.2, nfc, a-gps

Max taltid: 14 tim

Max standbytid: 10 dagar

Batterikapacitet: 1960 mAh,

Mått: 138 x 67 x 7,1 mm

Vikt: 150 g

Övrigt: Touch ID, barometer, gyro, accelerometer, avståndssensor, sensor för omgivande ljus

Pris: Från 7 495 kronor

Betyg: 9


Fakta

Plus

Vattentåligheten

Processorn

Kameran

Force feedback

Minus

Bristen på 3,5 mm-uttag

Ingen ny design

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter