Fler mobila produkter klarar TCO:s hållbarhetskrav

Certifiering Det är två tillverkares förtjänst att listan på bärbara datorer och surfplattor som uppfyller kraven i TCO:s hållbarhetscertifiering nu är längre än tidigare.

Fler mobila produkter klarar TCO:s hållbarhetskrav

Med tanke på utbudet av bärbara datorer och surfplattor är det fortfarande rätt få modeller som fått stämpeln TCO Certified, totalt finns 26 produkter på listan, vilket ändå är fler än tidigare. Men det är bara två tillverkare som satsat på att certifiera sina produkter enligt den senaste specifikationen, jättarna Lenovo och Dell.

– Tidigare har också Samsung och Asus haft certifierade mobila produkter men sett till antalet produkter är det här ett genombrott, säger Anna Pramborg, kommunikationschef hos TCO Development.

Kraven för certifieringen uppdateras ungefär vart tredje år och det är därför som några tillverkare inte längre finns med på listan.

Av de 26 produkterna återfinns bara två surfplattor, Lenovos ThinkPad 10 och ThinkPad X1 Tablet och inte alls några mobiltelefoner. Att intresset för att certifiera telefoner inte är större, trots att de ofta pekas ut som ett problem när det gäller hållbarhet både på miljöområdet och när det gäller de sociala frågorna kopplade till tillverkning och utvinning av råvaror.

– Det är något som alla vet men ändå sker det väldigt lite på efterfrågesidan. Men de sociala frågorna har seglat upp snabbt på agendan och för alla företag finns det en riskfaktor att inte jobba med dem, säger Anna Pramborg som hoppas på fler certifierade mobiler och surfplattor framöver.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.