Flera tv-leverantörer i nätet

Inom ett par år kan parallella tv-sändningar bli verklighet i Svenska Bostäders 43 000 lägenheter. Därmed kan olika personer i ett hushåll se tv-program från olika leverantörer samtidigt.

Svenska Bostäder bygger just nu ett bredbandsnät med kapacitet på minst 10 Mbit/s i hela sitt fastighetsbestånd. Bandbredden, som ökas när det behövs, gör det möjligt att erbjuda snabbt internet, ip-telefoni, ip-tv, video-on-demand och andra, framtida tjänster. Nätet finns i drift i Vällingby och utbyggnaden pågår just nu i Svenska Bostäders fastigheter i nordvästra Stockholm.

Först ut med det bredare tv-utbudet blir Svenska Bostäders bredbandsnät i Vällingby. Teliasonera har tillsammans med Cisco gjort det möjligt att att ha parallella tv-leverantörer i nätet.

– Vår bedömning är att det här är unikt i världen. Varken vi eller vår teknikpartner känner till att det har gjorts någon annanstans, säger Ove Wik, ansvarig för Lan-baserade lösningar på Teliasonera.

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.