Focus 2 passar både på kontoret och när du rör dig

Test Plantronics-headsetet Voyager Focus har varit en storsäljare sedan det kom 2017. Nu fyra år senare har man bytt namn till Poly och det är dags för uppföljaren Focus 2. Telekom idag har testat.

Focus 2 passar både på kontoret och när du rör dig

Första intrycket när vi tar fram headsetet ur kartongen är att det här är ett headset som kommer att tilltala de användare som är rörliga och gärna tar med sig utrustningen hem från kontoret också. Mikrofonbomen är diskret, och när den är uppfälld märks den knappt. Överlag har Poly lagt mycket fokus på designen den här gången och man har skapat ett headset som känns diskret och sobert, och samtidigt stabilt när vi vrider och klämmer på det.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Kanske än viktigare än utseende är passform och ljud.

Focus 2 är av typen som har kuddar som ligger ovanpå öronen och de klämmer åt lagom mycket. Bandet som går över huvudet är tvådelat där den övre ger stabilitet och den undre passform. Den lösningen funkar bra och det är det som avlastar öronen från en del av trycket, vilket gör stor skillnad i hur länge det känns bekvämt att ha på sig lurarna.

Det går åtminstone två timmar innan vi tänker på att nu vore det skönt att vila öronen en stund – och då är det lite svett i sommarvärmen som stör.

Med kuddar som ligger utanpå blir den passiva bullerdämpningen inte lika effektiv som när man hur lurar som sluter om öronen. Focus 2 är utrustade med anc, så kallad aktiv bullerdämpning, men det drar mer batteri med det påslaget. Resultatet utan anc är inte jättebra. Det kräver faktiskt att man har anc påslaget för att man inte ska bli störd av omgivningen – och anc-funktionen i dessa lurar är helt okej. När vi testar i ett öppet landskap på kontoret (som dock inte är lika välbefolkat som innan pandemin) så rensar lurarna bort telefonpratande grannar hyfsat bra. Utomhus rensar de även bort billjud, flygplansbuller och ljudet från en fontän effektivt.

Själva ljudet då? Focus 2 klarar av både samtal och musik med bra kvalitet. De är bäst på samtalsljud, men har överraskande bra tryck i musiken också. Dock läcker de ganska mycket när man dunkar på med musik på hög volym, vilket stör de som sitter bredvid mig vid testtillfällen.

Fakta och betyg

Poly Voyager Focus 2

Typ: On-earlur med bom.
Fungerar med: Dator, smartphone och tablet.

Anslutning: Bluetooth 5.1, usb-dongel eller usb-kabel som medföljer.
Vikt: 175 gram.

Mikrofon: 4 stycken varav två digitala och två analoga.
Färg: Svart.

Övrigt: Kan kopplas ihop med Polys app för fler inställningsmöjligheter, till exempel olika inställningar beroende på musiktyp. Certifierade för bland annat Teams.
Cirkapris: 1850 kr.

Betyg: 7,8
Prestanda: 8
Kvalitet och design: 9
Användarvänlighet: 8
Innovation: 7
Prisvärde: 7

Andra delen av ljud är ju hur väl mikrofonerna arbetar. Focus 2 har flera mikrofoner, varav fyra används för anc-effekten. I bomen finns teknik för acoustic fence, det vill säga att ljudet som skapas utanför en avgränsad zon runt munnen rensas bort automatiskt för mottagaren. Bomen fungerar att använda på både vänster och höger sida om huvudet och den valfriheten uppskattas.

På andra sidan, alltså hos mottagaren, är ljudet från mikrofonerna klart och rent när vi använder antingen den medföljande usb-dongeln eller den också medföljande usb-kabeln. Under de samtal vi gör i vanligt mobilsamtal, videomöte eller softphone-samtal behöver vi inte en enda gång upprepa vad vi sagt för att motparten ska uppfatta vad vi säger. När vi istället kopplar in oss direkt till datorn märks en tydlig skillnad och det blir mer störningar.

Räckvidden med usb-dongeln är riktigt bra, faktiskt den bästa vi hittills uppmätt på vårt kontor. Vi kan gå en bra bit bort i korridoren innan vi tappar mottagning och får avbrott i ljudet.

Eftersom Focus 2 i första hand är ett trådlöst bluetooth-headset så är batteritiden viktig. Poly uppger att den är upp till 16 timmars användning med anc påkopplat. Vi behöver ladda oftare än så när vi testar, men en full arbetsdag med mycket samtal är inget problem.

Sist så behöver man ju också ta ställning till vad det kostar. Poly Voyager Focus 2 är ett premium-headset för kontoret och har ett pris kring 1850 kronor exklusive moms. Det är lite dyrare än Jabras Evolve2 65 och Epos Adapt 260 som dessutom har bättre batteritid båda två.

Sammanfattning: Bra lurar till ett okej pris. De sitter lagom hårt, och med anc och acoustic fence-teknik påkopplad så blir ljudupplevelsen vass för dig och den du pratar med.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.