Folket i EU kräver reglerad roaming

Sju av tio EU-medborgare tycker att EU ska sätta stopp för mobiloperatörernas höga roamingavgifter. Det visar en ny undersökning från Eurobarometer.
– De extremt höga priserna skadar konsumenterna och den europeiska industrin, dundrar it-kommissionär Viviane Reding.

Det är inte mindre än 25 000 personer i 25 olika EU-medlemsländer som har svara på frågorna i den färska studien. Och slutsatserna är tydliga: Majoriteten av medborgarna vill att EU lägger sig i prissättning på mobil roaming mellan länderna. Man vill se reglering helt enkelt, vilket innebär stöd för it-kommissionärens tidigare förslag för att få ner priserna.

Det är 70 procent som tycker att EU ska reglera mobil roaming för att få ner priserna. Nästan lika många, 68 procent, vill se motsvarande åtgärder för att få ner roamingpriserna för sms.

I dag ligger snittpriset för ett fyra minuter långt mobilsamtal mellan EU-länder på fyra till sex euro. Men det kan kosta upp till 12 euro.

Priserna går ner

– Att sänka roamingkostnaderna är inte bara ett politiskt ansvar för EU-kommissionen, utan kan även vara en intressant affärsmodell. Det har några operatörer visat prov på de senaste månaderna genom att lansera speciella roamingpaket, konstaterar Viviane Reding.

På den punkten får hon medhålll från mobilbranschens organisation Gsma, som också lyfter fram just de initiativen.

– Den stelbenta reglering av roaming som EU-kommissionen har föreslagit, skulle sätta stopp för operatörernas ansträngningar att skapa nya tariffpaket för att möta behoven hos olika kundgrupper, säger Tom Phillips, ansvarig för regleringsfrågor på Gsma.

Gsma pekar samtidigt på att priserna för mobil roaming redan har sänkts. Under det senaste året har priserna gått ner med 22 procent.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.