Svenska civilingenjörer är både duktiga och konkurrenskraftiga. Men enligt Högskoleverket finns det hot mot civilingenjörsutbildningarnas utveckling, som till exempel att utbildningarna har en svag näringslivsanknytning. Det är också viktigt att utbildningen är lika lång som motsvarande utbildning i andra europeiska länder.
Hög klass
I ett internationellt perspektiv håller svenska civilingenjörer hög klass. Civilingenjörsstudenterna ges en stark självkänsla och uppmuntras tidigt i utbildningen att bygga upp kontaktnät för en framtida yrkeskarriär. De studenter som gör utlandspraktik får ofta goda vitsord från sina arbetsgivare och överlag sägs svenska civilingenjörer vara ansvarsfulla, öppna och kreativa.
Entreprenörskap efterlyses
Eftersom en av grunderna i civilingenjörsutbildningen är att studenterna tränas i att lösa tekniska problem inom en given tidsgräns och budget, är näringslivsanknytningen viktig. Men utvärderingen visar att utbildningarna innehåller få moment av företagande, vilket kan begränsa civilingenjörernas möjligheter på arbetsmarknaden. Högskoleverket efterlyser därför att entreprenörskap får större utrymme i undervisningen och att näringslivet blir mer delaktigt.
Utbildningen ska förlängas
Svenska civilingenjörsutbildningar är en termin kortare än motsvarande utbildning i andra europeiska länder och riksdagen har beslutat att förlänga utbildningen från 4,5 till 5 år. Högskoleverket anser att det är en klar nackdel i internationella sammanhang att utbildningarna inte är lika långa, oavsett om det handlar om anställningar inom näringslivet eller arbete som forskare.
Högskoleverket föreslår att den extra terminen används bland annat till relevant praktik, vilket både studenterna själva och lärosätena efterfrågar.