Fördubbling av hsdpa-enheter

Med fler än 250 hsdpa-enheter från 62 tillverkare har tekniken blivit tillgänglig för massmarknaden, enligt the Global mobile suppliers association. Det är en ökning med 100 procent på bara tre månader.

Enligt branschorganisationen GSA, the Global mobile suppliers association, finns det numera över 250 hsdpa-enheter att välja mellan. Det innebär en ökning på 100 procent på bara tre månader. I dagsläget har 62 tillverkare lanserat en en enhet med hsdpa. Det rör sig exakt om 104 mobiltelefoner, 54 pc-kort, 29 trådlösa routrar, 20 usb-modem, 3 mediaspelare och en kamera.

Undersökningen visar också att 40 av dessa enheter stödjer eller kan uppgraderas till hsdpa med nedladdningshastigheter upp till 7,2 Mbit/s. De första större volymerna av dylika produkter börjar levereras denna månad. Även hsupa har blivit kommersiellt, med ett 20-tal enheter som klarar uppladdningshastigheter på 2,1 Mbit/s.

– Positiva användarupplevelser av 3g/hsdpa, en större valmöjlighet av enheter och allt fler mobiloperatörer som erbjuder bredbandstjänster, visar att hsdpa har nått en massmarknad, säger Alan Hadden, vd för GSA.

I dagsläget finns 156 hsdpa-nät i 72 länder över hela världen. Av dessa erbjuder 104 nät i 54 länder kommersiella tjänster.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.