Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Företag går inte tillbaka till sin gamla kontorspolicy

DIstansarbete En ny undersökning visar att över hälften av svenska mjukvaru- affärs-, hr- och it-chefer uppger att deras verksamhet tjänar på att låta medarbetarna arbeta hemifrån.

Företag går inte tillbaka till sin gamla kontorspolicy

Den globala undersökningen från VMware visar också en 55-procentig ökning bland medarbetare som tycker att distansarbete numera utgör en nödvändig förutsättning för dem.

– Utmaningarna under det senaste halvåret har tvingat oss att snabbt inse att arbetsplats och kontor inte är samma sak. Framtidens arbete kommer i stor del att utföras på distans – vilket kommer innebära stora fördelar för företagens produktivitet – och medarbetarnas arbetsmoral, samarbete och utvecklingsmöjligheter, säger Kristine Dahl Seidel, vice president, EUC EMEA, VMware.

Hon ser det som nödvändigt att alla digitala företag etablerar en kultur för den nya tidens arbetsform. Nya digitala arbetslösningar som möjliggör ökat samarbete och produktivitet har redan hjälpt tusentals av företag och miljoner medarbetare, fortsätter Kristine Dahl Seidel.

 

Det här oroar

Fyra av tio (40 procent) av de svenska cheferna uppgav att de oroar sig för att deras anställda inte håller sig fokuserade när de arbetar på distans. 27 procent uppger att deras ledningskultur är negativ till distansarbete och över två tredjedelar (72 procent) känner sig pressade att hålla sig uppkopplade även efter arbetstid – vilket indikerar att många företag behöver se över sin policy för att inte den nya arbetstillvaron på distans ska orsaka ökad utbrändhet.

Det är dock tydligt att distansarbetet upplevs ha tydliga fördelar bland svenskarna. 71 procent uppgav att samarbetet med kollegorna blivit bättre sedan man började arbeta på distans. 62 procent känner att det är lättare att prata under ett video-möte, än under ett vanligt möte. 65 procent uppger att de känner sig mindre stressade. 26 procent upplever att arbetsmoralen på företaget har ökat och 34 procent uppger att medarbetarna är mer produktiva än tidigare. 70 procent av de svenska cheferna uppger att det varit lättare att rekrytera nya talanger under de rådande omständigheterna, speciellt bland gruppen föräldrar (86 procent) och minoriteter (68 procent).

71 procent uppger att nya idéer uppstår i fler delar av organisationen än tidigare. Mindre än hälften (43 procent) av de tillfrågade svenskarna anser att företagets it inte är utformat på ett sätt som i tillräckligt hög grad möjliggör distansarbete som standard.

 

Underskatta inte omställningen

Véronique Karcenty, Digital Workspace Director at Orange Group, France, konstaterar att den unika omställning till att plötsligt kunna arbeta varifrån som helst har onekligen inneburit många fördelar.

– Vi bör dock inte underskatta vilken omställning det krävs när det kommer till företagsledningarnas strategi för att hålla medarbetarna engagerade och produktiva. I detta arbete kommer mellancheferna spela en viktig roll, för att ge medarbetarna förtroende och skapa en känsla av delad mening, menar hon.

För att skapa en lyckad grund för distansarbete måste man säkerställa att medarbetarna har goda förutsättningar för inloggning, synbarhet, regelefterlevnad, säkerhet och en rad andra saker. För att detta ska vara möjligt krävs det att man antar lämpliga tekniska lösningar och plattformar. Och givet att allt medarbetarna kopplar upp sig på allt fler typer av enheter och nätverk är behovet av adekvata säkerhetslösningar viktigare än någonsin.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter