Företag spenderar onödigt mycket på it

För många it-organisationer och för mycket pengar som går till it bidrar inte direkt till företagstillväxten. 80 procent av pengarna som företag satsar på it är "döda pengar", enligt analysfirman Gartner.

Gartner anser att it-ledare måste kunna visa affärsvärdet som de tillför sin organisation.

– Vi säger ”döda pengar” eftersom de inte direkt bidrar till företagets tillväxt eller ökar konkurrenskraften, säger Daryl Plummer på Gartner och tillägger att varje företagsfunktion som inte bidrar till tillväxt eller konkurrenskraft i dag måste anses som förbrukad.

Minst två tredjedelar av alla utgifter som läggs på it tjänar bara till att hålla affärsverksamheten på samma nivå som tidigare, men inte till att ändra eller utveckla den. Investeringar som görs för att utveckla eller förändra verksamheten är vanligtvis inte stora, högst 20 procent.

Tre vägar att gå

Gartners analytiker rekommenderar it-ledarna att försöka minska budgeten för att bevara verksamheten från 80 till 60 procent, så att de kan använda sparade pengar för att driva på tillväxten.

Analysfirman anger tre sätt att använda pengarna på. För det första en intelligent återinvestering, det vill säga att investera sparade pengar i ett specifikt område eller specifika affärsmål i stället för att bara sänka kostnader. För det andra ska företagen ”fånga dagen”, alltså inte vänta för länge med investeringar i områden där it faktiskt är eller kan bli ledande. För det tredje ska man säkerställa att företaget mäter värdet av it för sin verksamhet och tittar på hur teknologin har utvecklats under en period, hur den ser ut i dag och hur den ska se ut i framtiden.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.