Företagen köper data och telekom för 24 miljarder

Notan för svenska företags inköp av data- och telekomutrustning uppgick till 24 miljarder kronor förra året. Det visar nya siffror från Statistiska Centralbyrån.

De svenska företagens kostnader för data- och telekommunikationsutrustning varken ökade eller minskade under förra året konstaterar SCB efter att ha presenterat statistiken för 2008. Storföretagen står för nästan två tredjedelar av kostnaderna och störst utgifter har tillverkningsindustrin och handeln som tillsammans köpte utrustning för drygt 9 miljarder kronor.

Det är datautrustningen som är den tyngsta posten. Telekommunikationsutrustning står för 30 procent av den totala kostnaden och bara inom telekombranschen står den för mer än hälften.

Även om kostnaderna totalt sett inte förändrats sedan 2007 minskade kostnaderna för leasing av it-utrustning både i de mindre och de medelstora företagen. I de stora företagen låg den däremot kvar på samma nivå.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.