Företagshemligheter försvinner i taxin

Ett stort antal mobiltelefoner, handdatorer och datorer glöms kvar i taxibilar. Företag och privatpersoner riskerar då att förlora viktig information. Det visar en undersökning som genomförts i nio länder bland 900 taxiförare av säkerhetsföretaget Pointsec.

resultatet från den nya undersökningen från Pointsec eftersom de gjorde en liknande undersökning för tre år sedan. Enbart i Stockholm har under det senaste året uppskattningsvis 5 825 mobiltelefoner, 376 handdatorer och 47 bärbara datorer tappats av taxikunder. Att tappa sin utrustning i en taxi är dock det bästa stället att göra det på. Ungefär 80 procent för tillbaka det de tappat, visar undersökningen.

Undersökningen visar dock på sårbarheten i att tappa sin it-utrustning och att speciellt företag och myndigheter som utnyttjar distansarbete och mobila it-lösningar är mycket sårbara. Då kan lätt hemliga och känsliga uppgifter hamna i orätta händer. En stark trend som understryker de ökade riskerna är att ”smarta” mobiltelefoner med avancerade datorfunktioner blir allt vanligare. Dessa utnyttjas bland annat för e-post och dokumenthantering.

– Det är ingen tvekan om att säkerhetsproblemen växer i takt med att det blir allt populärare att arbeta mobilt. Vi ser att användarna har blivit allt mer beroende av sina mobila hjälpmedel och att de lagrar växande mängder av känslig information. Samtidigt är det bara ett fåtal som bryr sig om att ta säkerhetskopior, säger Peter Larsson, vd för Pointsec.

Hans råd är att alla som lagrar känslig information i mobiltelefoner, handdatorer eller bärbara datorer ska kontakta sitt företags it-avdelning för att se över säkerheten.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.