Klart: 2100 tjänster försvinner på Ericsson

Uppsägning Nu är både detaljerna i besparingsprogrammet och de fackliga förhandlingarna klara. Ericsson skär ner rejält på verksamheten i Sverige.

– I dag nu när vi är klara med individuella besked på alla orter i Sverige så kan vi konstatera att det är strax över 2 100 tjänster. Det är innebär att ungefär 1 700 personer lämnar Ericsson, säger Ericssons informationsdirektör Helena Norrman till Sveriges Radio.

I mars i år kom det chockartade beskedet att Ericsson planerade att skära ner betänkligt på personalstyrkan på sju orter: Stockholm, Katrineholm, Borås, Göteborg, Kumla, Lindköping och Karlskrona. Totalt varslades då 2200 personer, men nu blir det alltså något färre som sägs upp. Tuffast sett till antalet uppsägningar drabbas Stockholm, som också har överlägset flest anställda. Katrineholm får dock det hårdaste slaget då Ericsson väljer att helt avveckla sin verksamhet i staden.

Uppsägningarna och nedläggningen i Katrineholm är en del i Ericssons sparprogram på sammanlagt nio miljarder kronor.

– Vi genomgår ett väldigt starkt skifte i vår industri. Det är en stor teknisk utveckling, det är olika branscher som kommer ihop och det är en stor förändring vad gäller våra kunder och våra konkurrenter, säger Helena Norrman.

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.