Försäljningen av smarta mobiler saktar in

Mobilt Den branta utvecklingskurvan på smartphonemarknaden planar ut betydligt i år visar IDC:s senaste prognos. Men två operativsystem går mot strömmen.

Under 2014 ökade det totala antalet smarta mobiler som såldes globalt med 27,6 procent. Även om tillväxten fortsätter också i år, och så kommer att göra under de närmsta fem åren om vi får tro IDC:s analytiker, så mattas den av betydligt till ”bara” 11,3 procent. Inte minst är det den stora kinesiska marknaden som saktar in, där ser ökningen ut att stanna på 2,5 procent.

Fördelat på operativsystem är dominansen för Android fortsatt stor, nästan åtta av tio smarta telefoner som säljs bygger på Googles operativsystem. Andelen växer dock inte och plattformen ökar antalet sålda telefoner med 8,5 procent under 2015, lägre än marknadsgenomsnittet. Ökar mer gör istället Apples Ios, upp 23 procent, vilket förklaras med de större skärmarna i Iphone 6/6 Plus och att Iphone nu finns tillgängliga på fler marknader. Totalt väntas Ios ha en marknadsandel på 16,4 procent under 2015.

Ökar klart mest, om än från en låg nivå gör ändå Microsoft med Windows Phone som får en tillväxt på välbehövliga 34,1 procent. Trots det kommer bara drygt tre av hundra sålda smartmobiler under året ha Windows som operativsystem.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.