Försäljningen av wifi-produkter backade under 2022

nätverk För första gången någonsin minskade antalet levererade enheter med wifi-stöd enligt analysföretaget IDC.

Försäljningen av wifi-produkter backade under 2022

Försäljningen av produkter med stöd för wifi minskade för första gången någonsin under 2022. Men enligt analysföretaget IDC finns det en naturlig förklaring till nedgången, som hamnade på minus 4,9 procent.

Under coronapandemin uppstod nämligen en väsentligt ökad efterfrågan på wifi-produkter och 2021 ökade försäljningen med 8,6 procent. Många började jobba hemifrån och lade mycket pengar på olika slags tekniska lösningar i stället för resor och liknande utgifter.

Men nedgången kan inte enbart skyllas på rekordstor efterfrågan under coronapandemin. Även Rysslands invasion av Ukraina, räntehöjningar och allmän ekonomisk oro har påverkat försäljningen negativt under 2022.

I år räknar IDC med att försäljningen ligger på ungefär samma nivå som under 2022, med 3,9 miljarder levererade enheter, men under 2024 förutspår man en ökning med 6,4 procent.

Två tredjedelar av den wifi-utrustning som säljs under 2023 kommer att vara av typen wifi 6 eller wifi 6e enligt IDC. Wifi 6 väntas få ökad användning i olika slags IoT-enheter, men smartphones, datorer och surfplattor kommer tillsammans att utgöra omkring 40 procent av det totala antalet wifi-enheter som levereras under 2023.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.