Forskare ska säkra smarta enheter och miljöer

säkerhet Allt uppkopplat och ständigt tillgängligt – men med det kommer risker.
Därför har Surprise, ett projekt för att höja säkerheten för smarta enheter och miljöer, sjösats för att hitta en lösning.

Forskare ska säkra smarta enheter och miljöer
Karlstads universitet

Det kan vara både bekvämt och effektivt att vara ständigt uppkopplad. På vägen till bilen får man reda på att det är stillastående kö på vägen till jobbet och rådet att ta bussen. Därtill får man tidtabeller då bussen går samtidigt som notiser skickas till medarbetare om att du blir sen till mötet.
Men ett problem som kommer med uppkopplingen är säkerhet och personlig integritet. Ett exempel är att det går att spåra och kartlägga individers aktiviteter.
– När man använder smarta enheter behöver man ange en rad personliga uppgifter, säger Simone Fischer-Hübner, professor i datavetenskap vid Karlstads universitet. Men, varför behöver min belysningsapp veta mitt namn, adress och e-post för att fungera? Ofta behöver vi ange onödigt mycket information. Genom det här projektet hoppas vi kunna ta fram en prototyp för olika komponenter som kan säkra den personliga integriteten. På så sätt kan vi visa att det faktiskt går att göra det på ett integritetsvänligt sätt.

Det huvudsakliga målet med karlstadsprojektet är att höja säkerheten för användaren med hjälp av den senaste tekniken för identitetshantering. I detta ingår som exempel användaren möjlighet att interagera i ett sekretessvänligt läge, till och med anonymt, samtidigt som hen ska kunna identifiera falska identiteter.
– Projektet ska resultera i pålitliga smarta miljöer som ger människor kontroll och överblick över sina enheter. Vi kommer att se över hur smarta enheter hanteras. Hur kopplas de upp mot nätverk, hur identifieras de och hur kan man göra detta på ett mer effektivt och integritetsvänligt sätt? säger Simone Fischer-Hübner.
Projektet SURPRISE, Secure and Private Connectivity in Smart Environment, ska pågå i 5 år och finansieras av Stiftelsen för strategisk forskning. I projektet ingår förutom forskare från Karlstads universitet även forskare från Lunds universitet, Linköpings universitet och Kungliga tekniska högskolan. Projektbudgeten är 33 miljoner kronor.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.