De svenska operatörerna är skyldiga att lagra metadata om kunders telefonsamtal och elektronisk kommunikation. EU har rivit upp det direktiv som den svenska lagen bygger på, och ett beslut från kammarrätten väntar fortfarande. Under tiden gäller lagstiftningen som tidigare.
Idag har regeringen, genom inrikesminister Anders Ygeman, tagit emot utredaren Sten Hekschers betänkande. Slutsatsen – att fortsätta lagra uppgifter som tidigare.
”Blivit övertygad”
”Av uppgifter som vi har inhämtat från polisen framgår att samtliga uppgiftskategorier som lagras enligt dagens regler är av stor vikt för den brottsbekämpande verksamheten. Vår bedömning är därför att lagringsskyldighetens [sic] inte omfattar annat än vad som är strikt nödvändigt för att uppnå syftet med regleringen. Det bör därför inte göras några förändringar i fråga om vilka uppgiftskategorier som ska lagras”, skriver Hekscher.
– Jag har blivit övertygad om att den lagringsskyldighet som finns idag är berättigad. De uppgifter som lagras kan behövas. Många efterfrågas inte särskilt ofta, men man kan behöva dem, sa Sten Hekscher vid en presskonferens i samband med överlämnandet.
Avslår tillsynsorgan
Förslaget om att inrätta ett tillsynsorgan för inhämtning av abonnemangsuppgifter avslås, och istället föreslår Hekscher att bara särskilda beslutsfattare på myndigheterna som begär uppgifterna ska få fatta besluten. Besluten ska också dokumenteras särskilt.
Hekscher skriver också att myndigheter som inhämtar uppgifterna hanterar det väl.
”Vi har kunnat konstatera att de brottsbekämpande myndigheterna hanterar ärenden enligt inhämtningslagen på ett i allt väsentligt tillfredsställande sätt”.
Till Telekomnyheterna riktar Tele2:s chefsjurist Stefan Backman kritik mot dagens beslut.
– Vi har svårt att säga att vi är jätteförvånade med tanke på att Sten Heckscher hela tiden har hållit den här linjen. Det är beklagligt att man kommer till en så enkel slutsats i den här typen av central integritetsfråga. Nu får vi i stället hoppas att den rättsprocess som vi driver kan säkerställa att rättssäkerheten garanteras, säger han.