Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

”Först då kan operatörer börja bygga ut 5g-infrastrukturen”

5G De första 5g-lurarna lanseras i Q2. Kenneth Fredriksen, vd för Huawei Sverige, undrar dock hur efterfrågade de kommer vara om nätet inte finns. Han anser att Europa ligger långt efter när det kommer till infrastrukturen för en 5g-utrullning.

”Först då kan operatörer börja bygga ut 5g-infrastrukturen”

Inför teknikskiftet har branschen försökt kyla ner förväntningarna hos ivriga konsumenter med budskapet om att den femte generationens mobilnät primärt inte kommer handla om upplevelsen i lurar och tablets. Världens näst största smartphonetillverkare gör samma poäng.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Telekom idag med sex nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
  • Mycket mer...
Redan prenumerant?

– Det kanske viktigaste med 5g är att förstå att det innebär stora möjligheter för nationer, deras ekonomier och samhället – för 5g ska koppla upp allt, det är mer än bara konsumenttjänster, säger Kenneth Fredriksen, vd för Huawei Sverige.

Tror att på nischade konsumentprodukter

Han berättar att 5g-telefoner kommer lanseras sent i Q2. Huawei ska presentera en del nyheter i Barcelona som ännu ligger under lock, men Kenneth Fredriksen tror att framtiden kommer bjuda på nischade konsumentprodukter som exempelvis är riktade mot spel, högupplöst tv/video, gaming och andra segment.

– Gamers har fokuserat på latency, bandbredd och hastighet – nu får de kombinationen av de tre elementen i en smart telefon. Vi får större och även vikbara skärmar, och man kommer gå mot en produkt som både är en smart telefon och en tablet. Virtual reality och augmented reality och alla väldigt krävande applikationer kommer bli mycket, mycket bättre med 5g, säger han.

Ai en viktig del i 5g-telefonen

Kenneth Fredriksen ser även att ai är en viktig del av 5g – dels riktat mot infrastruktur men även konsumentprodukter. Första generationens av Huaweis ai kan klara av allt från objektigenkänning till tal och språköversättning. Nyligen gick Huawei ut med nyheten att den artificiella intelligensen i deras smartphone har förmågan att bygga vidare på Schuberts ofullbordade symfoni.

– Med den högre hastighet som chippen kan processa, samt mer data och fler funktioner, blir det intelligenta telefoner på riktigt, säger vd:n.

Vd:n undrar dock hur efterfrågade de första 5g-telefonerna kommer vara om nätet inte finns på plats? Allt är avhängigt av utvecklingen, och han anser att Europa ligger relativt långt efter när det kommer till infrastrukturen för en 5g-utrullning.

Spektrum en utmaning

På den svenska marknaden utgör spektrum en utmaning. 700 MHz-bandet ger tillgänglighet men kan inte leverera låg latency. Först 2020 kommer man dela ut en liten tillgång i 3,5 GHz, och en stor tillgång levereras 2023. Först då kan operatörer börja bygga ut 5g-infrastrukturen, och kan erbjuda ultra low latency-tjänster.

– I Sverige kom utdelningen tämligen sent. I Sydkorea är man redan igång och Kina gör en stor utbyggnad under 2019. Europa har å andra sidan ett bra tag kvar innan vi kan få igång 5g-tjänster. 2019 blir 5g en realitet, men nu måste vi få igång terminaler, säger vd:n.

Bygga ekosystem och skapa businesscase

En lika viktig fråga är att få fram kunderna som kan göra 5g-satsningarna meningsfulla och lönsamma.

– Nu måste vi bygga upp ekosystem och skapa businesscase som motiverar de enorma investeringar som krävs, så att vi kan realisera lönsamma businesscase. Det är ännu inte uppenbart för branschen hur de ska skapas. Europa borde göra som Asien, där man gör tekniken tillgänglig under utvecklingen. I Europa är det inte så, och jag tror att Asien kommer få en fördel av att de är tidiga på banan. Om folk får möjlighet att uppleva 5g på brukarnivå så kan det leda till innovation och skapa ekosystemen. Får man ut det till brukaren så kommer businesscasen, säger Kenneth Fredriksen.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter