Första etappen av rakel i drift

Sedan månadsskiftet är första etappen av rakel-systemet i operativ drift. Det innebär att den första etappen av blåljusmyndigheternas larmnät blev tre månader försenat, men utbyggnaden i de andra regionerna fortskrider enligt planerna.

Just nu pågår en febril aktivitet med att bygga upp det nya digitala radionätet för skydd- och säkerhetsmyndigheterna, Rakel, runt om i landet. Sedan den fjärde april är den första etappen i operativ drift, det vill säga Skåne-, Blekinge- och Kalmar län.

Systemet levererades till Krisberedskapsmyndigheten, KBM, från ett konsortium bestående av Saab, EADS och Eltel Networks. Nu fortsätter utbyggnaden i Etapp 2 som innefattar Gävleborg, Kronoberg, Stockholm, Södermanland, Uppsala och Västmanland. Sammanlagt handlar det om sex etapper över hela landet som ska vara helt utbyggda cirka år 2010.

Kvalitetstest under våren

Under våren kommer KBM att testa rakel-systemet i nära samarbete med polisen i Skåne och Kustbevakningen för att kvalitetssäkra systemet innan det börjar användas skarpt av användarna, berättar Thomas Eriksson affärsenhetschef på Saab Communication.

Polisen har redan genomfört de första samtalen i systemet i samband med utbildning av Polisens länsinstruktörer. Provsändningar har gjorts mellan mobila handstationer och fordonsstationer inom Skåne och det har fungerat bra. Även tester har utförts mellan användare i Stockholm och användare i Skåne med goda resultat, enligt ett pressmeddelande.

KBM räknar med att efter sommaren kunna köra igång rakel skarpt i hela etapp 1.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.