Första ronden till Ericsson

Patent Patentbråket mellan Ericsson och Apple har tagit en dramatisk vändning när amerikanska US International Trade Commission (ITC) nu beslutat sig för att undersöka om Apple begått patentbrott. ITC har förmågan att blockera försäljning av produkter i USA.

Första ronden till Ericsson

I början av året sedan valde Apple att stämma Ericsson efter att ett infekterat bråk om utgångna licensavtal. Trots två års förhandlingar, har bolagen misslyckats med att etablera ett nytt avtal. Licensavtalen rör ett antal Ericsson-patent för uppkopplade produkter som baseras på 2g-, gsm- och lte-teknik. Apple anser att Ericsson under tiden för förhandlingarna begärt för mycket betalt för sina patent. Därför lämnade man in en stämning mot det svenska företaget. Bland annat hävdar Apple i sin stämning att patenten inte är avgörande för lte-tekniken och att ersättningsanspråken därför bör sänkas rejält. E

Ericsson som däremot anser att ersättningskraven är högst rimliga valde då att själva lämna in anmälningar mot Apple efter att Apple vägrat gå med på Ericssons krav om royaltybetalningar. Ericssons anmälningar hävdar konkret att Apple inkräktat på patent för trådlös teknik, inklusive vad man kallar ”essentiella industristandarder”. Totalt rör det sig om att Apple kan ha brutit mot så många som 41 av Ericssons teknikpatent med sina Ipad- och Iphone-enheter.

I februari fortsatte Ericsson med att lämna in sju nya stämningar mot Apple och två klagomål till amerikanska US International Trade Commission (ITC) i ett försök att hindra Apple från att sälja produkter i USA. Apple har i sin tur försökt uppmana ITC att inte inleda undersökningarna och hävdat att Ericsson använt hot för att erhålla höga betalningar. Nu meddelar dock ITC att man kommer att inleda en undersökning om anmälningarna Ericsson gjort mot Apple. Det framgår av ett meddelande på ITC:s hemsida.

Att företag hamnar i segdragna patenttvister som kan ta åratal att lösa, och stämmer varandra om och om igen, hör inte till ovanligheterna. Det som nu talar för en snabbare lösning, och till Ericssons fördel, är att ITC har förmågan att blockera import (Apples produkter importeras från Asien) och försäljning av produkter i USA. Något som Apple nog är villiga att betala nästan vad som helst för att slippa.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.