Första trådlösa mesh-nät i Finland

Staden Oulu, Finland, har valt Strix Systems Access/One Outdoor Wireless System för det första stadsomfattande trådlösa mesh-nätverket. Strix mesh-teknik kommer att tillhandahålla snabbare anslutningshastigheter och bättre täckning än det gamla wifi-nätverket. Nätverket, som har fått namnet panOulu, erbjuder allmänheten en öppen och gratis wifi-internettillgång. Dessutom har företag möjlighet att teckna panOulu-abonnemang som tillåter organisationer att i sin tur tillhandahålla ett öppet nätverk för gäster och kunder på egna villkor.

Nätverket har i nuläget 675 accesspunkter (AP), varav 60 möjliggör utomhustäckning för användare som befinner sig exempelvis på bussen eller på en färja. Ytterligare utomhus-accesspunkter täcker en stor del av offentliga kommunala platser som bibliotek, skolor, vårdcentraler, sjukhus, teater, ålderdomshem med mera.

Nätverket kommer att utvidgas med 210 aps under 2007. Expansionen startar med 60 Strix Systems OWS 2400 aps för att bygga utomhus mesh-nätet i stadens centrum och andra valda delar.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.