Första Walkman-mobilen här

Det är musik och megapixlar som gäller när Sony Ericsson visar fyra kommande mobiler.
W800 är den första telefon som får bära Sonys Walkman-logotyp. Den kan lagra 150 låtar och har en speltid på upp till 30 timmar. Även K750 är utrustad med två-megapixelkamera. Den nyhet som sticker ut mest i designen är J300. Kameramobilen K300 ligger mer i mittfåran.

Första Walkman-mobilen här

Sony Ericsson W800 är den första produkten som kombinerar mobiltelefon, digital musikspelare av Walkman-kvalitet med upp till 30 timmars speltid och en två-megapixelkamera.

– Vi har noga undersökt vad användarna önskar av en mobil digital musikspelare och sedan har vi tagit fram en produkt därefter, säger Rikko Sakaguchi, senior vice president, Product and Application Planning på Sony Ericsson.

Arvet från Sonys Walkman-produkter gör W800 till en utmanare på marknaden för digitala musikspelare. Ljudkvaliteten ska vara förstklassig. W800 levereras med bra hörlurar och är kompatibel med standardfilformaten mp3 och aac. Lagringsutrymmet för musik är väl tilltaget, det medföljande Memory Stick Duo-kortet på 0,5 GB rymmer cirka 150 låtar eller 10–12 fullängdsalbum. Den klarar 15 timmars speltid med telefonen påslagen och upp till 30 timmar om telefonen inte är på.

Under 100 gram

För att göra W800 så enkelt som möjligt att använda, har den ett intuitivt användargränssnitt med integrerade telefon-, musik- och kamerafunktioner. Användaren behöver heller aldrig missa ett telefonsamtal när han eller hon lyssnar på musik, eftersom ringsignalen spelas upp i stereohörlurarna. Om användaren väljer att svara, så pausas musiken så länge samtalet varar. Musikspelaren och telefonen kan användas oberoende av varandra, vilket t ex innebär att det går att stänga av telefonen under en flygresa men ändå lyssna på musikspelaren.

W800 har en två-megapixelkamera med autofokus, fotobelysning och aktivt objektivskydd. Ändå väger den mindre än 100 gram. Försäljningen börjar under tredje kvartalet 2005.

Avancerad kameramobil

Med K750 följer Sony Ericsson upp fjolårets modell S700 och bygger vidare på det fotokunnande som finns i moderbolaget Sony. K750 har många av de funktioner som numera är standard i digitalkameror, men hittills inte har funnits i kameramobiler, till exempel autofokus, 4 x digital zoom, reduktion av röda ögon och ett intuitivt användargränssnitt. När telefonen används som kamera vänds den horisontellt. Blixt finns som tillbehör.

– Idag väljer 65 procent av våra kunder en telefon med inbyggd kamera. Det visar att det finns ett stort behov av att använda telefonen även som ett bildverktyg, säger Jan Wäreby, vice vd på Sony Ericsson.

Bilderna kan överföras till en mängd olika andra enheter, då telefonen har både Memory Stick Duo, Bluetooth och infraröd port. Dessutom medföljer en USB-kabel.

K750 har dels ett inbyggt minne på 32 MB, som rymmer närmare 100 bilder i högsta upplösning, dels en kortplats som klarar Memory Stick Duo-kort på upp till 2 GB, vilken räcker för över 6 000 bilder. Ett 64 MB Memory Stick Duo-kort ingår.

K750 finns i svart och silver och börjar säljas under andra kvartalet 2005.

Instegsmodell

K300 är tänkt att vara en instegsmodell för kameratelefoner.

– Nu kan alla skicka bild- och videomeddelanden med en telefon som är verkligt enkel att använda, säger Jan Wäreby. K300 har många finesser som tidigare bra har funnits på dyrare telefoner.

Företag och organisationer som söker en telefon för sina anställda kommer att uppskatta K300-modellen, tror Wäreby. Finesser som inbyggd högtalartelefon, pc-synkronisering och handdatorfunktioner gör den till ett bra och effektivt arbetsredskap.

K300 kommer att finnas i färgerna Visual Blue or Smooth Silver och börjar säljas under andra kvartalet 2005.

Kul med J300

De modemedvetna och ungdomliga som vill ha den senaste nya mobiltelefonen med de läckraste underhållningsfunktionerna kommer att gilla J300, tror Sony Ericsson. Det är en slimmad, kurvig mobiltelefon med en snabb 3D-spelmotor och möjlighet att ladda ner videoklipp, spel och ringsignaler. Det går också att skapa egna ringsignaler och bakgrundsbilder och byta utseende på telefonen från ett färgstarkt urval av så kallade style up-skal.

J300 finns i rosa, svart och vitt och är avsedd för dem som vill ha en livsstilstelefon för både underhållning och samvaro. Och om någon av standardfärgerna inte känns rätt, går det att anpassa J300 med något av alla de ”StyleUp”-skal som finns.

– Den som vill ha en ny läcker telefon till ett lågt pris måste inte längre hålla tillgodo med enkla, trista spel, säger Per Alksten, nordisk produktmarknadschef på Sony Ericsson. J300 ger en fantastisk spelupplevelse i både 2D och 3D och den klarar både snabb och komplex grafik med många färger. Dessutom är den förstås en väldigt bra telefon för både tal och textmeddelanden.

J300 börjar säljas under tredje kvartalet 2005.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.