Vad är anledningen till att ni valt att testa Slack?
Avslöjar: Försvarsmakten testar amerikansk molntjänst
samarbetsverktyg Hemvärnet har påbörjat tester för att implementera en ny kommunikationsplattform och valet har fallit på den amerikanska plattformen Slack. Telekom idag har pratat med Pia Carlsson som är verksamhetsutvecklare på Rikshemvärnsstaben om beslutet.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
- Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
- Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
- Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
– Slack är en del av Salesforce produktportfölj och vissa andra produkter som de har kommer att ingå i andra prover och försök som görs inom ramen för Försvarsmaktens digitala arbetsplats. Då kom Slack upp som ett bra alternativ som säker kommunikationsplattform. Bedömningen är att det kommer bli ett bra verktyg för den öppna informationen som cirkulerar inom vår organisation här, berättar Pia Carlsson.
Hemvärnet är för tillfället den enda grenen av Försvarsmakten som nu utför testet av Slack. Löpande kommer utvärderingen delas med andra grenar för att bedöma ifall en bredare implementering blir aktuell.
Tidigare har de använt sig av interna läroplattformar där gemensamma dokument delats som nu har stängts ned vilket då aktualiserat behovet av nya alternativ.
– Det vi ser att vi får med Slack är ett bra tillskott för oss. Det öppnar nya möjligheter för både kommunikation och samverkan.
Vilka fördelar ser ni med att börja använda Slack?
– Det är ju först och främst effektiviteten i kommunikationen. Möjligheten till kommunikation och digitala möten som sker i ett inloggat läge underlättar väldigt mycket för oss när vi ska utbyta information som inte är sekretessbelagd. Och det är inte bara när det gäller kommunikation från befäl och soldater men även tvärkommunikationen mellan förbanden, till exempel funktionsvis, där de kan interagera på ett säkert sätt.
Säkerhetsfrågan är en viktig och central aspekt
Fokus ligger just nu på att implementera Slack så snabbt och i så stor skala som möjligt för Hemvärnet. Vid sidan om det så kikar de även på att digitalisera andra delar av sin arbetsprocess, som exempelvis tidrapporter eller en avvikelserapport.
I dagsläget är Slack den enda kommunikationsplattformen som testas. Om andra plattformar blir aktuella så är det först efter utvärdering.
Säkerhetsfrågan är en viktig och central aspekt när det kommer till en implementering av ett kommunikationsprogram, inte minst för Försvarsmakten.
– Det handlar bland annat om var och hur data lagras någonstans och hur tillgänglig den är för leverantören. Det är givetvis aspekter som har utvärderats noggrant. Sen får man även ta i beräkning att det inte bara är amerikansk eller brittisk militär som använder sig av Slack utan det är även något som används i andra europeiska militära organisationer, som exempelvis tyska Bundeswehr. Vi gör givetvis ingen bedömning utifrån andras upplevelser utan den processen sköter vi själva men det är ändå en tydlig garant för Slacks säkerhet.