Fortsatt norrlandstäckning för Mobitex

Försvarsmakten har ryckt ut till undsättning av den gamla väl beprövade kommunikationstjänsten Mobitex som får fortsatt täckning i Norrlands inland ett tag till.

Mobitexnätet som drivs av företaget Multicom Security har bara ett fåtal användare kvar i inlandet men de kunder som finns bedriver samhällskritisk verksamhet. Exempelvis sker kommunikationen med alla landets ambulanser med hjälp av Mobitex. Andra användare är Försvarsmakten och olika kraftbolag som använder nätet i områden där det finns begränsad tillgång till andra kommunikationstjänster.

Försvarets materielverk, FMV, har tillsammans med Multicom Security, berörda landsting och kraftindustrin lyckats få till avtal som säkrar yttäckningen i nätet även under 2010.

– Tack vare de här avtalen kan vi fortsätta att leverera Mobitex till alla kunder i Norrlands inland under 2010. Parallellt kan de migrera sin kommunikation till andra bärartjänster som i framtiden kan komma att ersätta Mobitexnätet i området. En av dessa lösningar är vår tjänst Mobiflex som baseras på säker ip-kommunikation i publika 3g-nät, säger Anders Leideman, vd på Multicom Security.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.