Fortsatt tillväxt för mobiltelefoner

Marknaden för mobiltelefoner kommer att vara fortsatt stark. Den globala mobiltelefonimarknaden beräknas överstiga 730 miljoner enheter, men försäljningen kommer framför allt att öka på tillväxtmarknaderna.

Förra året ökade mobiltelefonförsäljningen med 30 procent och landade på rekordhöga 674 miljoner enheter. Enligt analysföretaget Gartner kommer marknaden även detta år att slå nya rekord i mobiltelefonförsäljning. Även om man ännu inte törs utlova någon 30-procentig ökning räknar man med att den globala försäljningen kommer att överstiga 730 miljoner enheter för 2005.

Det är framför allt tillväxtmarknaderna som står för ökningen där bland annat Latinamerika bidrog till det nya försäljningsrekordet 2004. På de mogna marknaderna kan mobiltelefonföretagen få det lite kämpigare.

– På mogna marknader återstår det att se om de rekordhöga nivåerna på utbytesmarknaderna håller i sig. På tillväxtmarknaderna kommer det stora slaget 2005 att handla om telefoner under 50 dollar, säger Hugues De La Vergne, analytiker på Gartner i ett pressmeddelande.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.