Fortum och Tele2 i elmätaraffär

Capgemini tecknade nyligen avtal med Telia. Men Fortum väljer istället att anlita Tele2 för att via m2m hämta in uppgifter om elförbrukning hos sina timmätta kunder.

Fortum och Tele2 i elmätaraffär

Sedan 2009 faktureras svenska hushåll månatligen för den faktiska elförbrukningen, vilket sker genom fjärravlästa elmätare. Sammanlagt finns över fem miljoner fjärravlästa elmätare i Sverige, varav 880 000 är installerade av Fortum.

Det nya avtalet innebär att Fortum kommer att använda simkort med m2m från Tele2, både i nya timmätta elmätare som installeras och vid service av redan befintliga. Tack vare m2m-tekniken kan mätarna sedan läsas av centralt från Fortum Distribution.

En aktör att räkna med

Att bolaget valt just Tele2 som partner beror enligt Fortum Distribution på att operatören har ett stabilt nät, konkurrenskraftiga priser och ambitioner att utvecklas.

– Avsikten är att kraftigt expandera som leverantör av kommunikationslösningar för m2m. Affären visar att Tele2 nu är en viktig aktör på m2m-marknaden, säger Johanna Berlinde, ansvarig för produktledningen Tele2 Business.

Avtalet mellan Tele2 och Fortum Distribution gäller tills vidare.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.