Fotbollsarenor får Telia-wifi

Nätverk Totalt 60 000 åskådare ska samtidigt kunna få trådlöst internet när de besöker svenska elitlags fotbollsarenor. Först ut med det nya wifi-nätet blir Malmö FF:s hemmaarena Swedbank Stadion.

Fotbollsarenor får Telia-wifi

Det är fotbollsklubbarnas gemensamma organisation Svensk Elitfotboll som gjort upp med Telia om bygga ut arenornas trådlösa nät. Totalt är det 32 arenor där det spelas fotboll i Allsvenskan och Superettan som successivt ska täckas av det nya nätet med kapacitet för 60 000 samtidiga användare.

– Vi och den norska ligaföreningen är de enda ligorna i världen som tagit ett gemensamt beslut om wifi på alla arenor och för alla lag. Därmed går vi nu i bräschen för den digitala revolutionen i fotbolls-Europa. Förhoppningen är att det ska leda till ännu starkare upplevelser för besökarna men också att öka vår möjlighet att bygga affärer kring fotbollen, både själva och tillsammans med våra partners, säger Mats Enquist, ceo på Svensk Elitfotboll.

Avtalet med Telia sträcker sig över sju år och nätbygget på de tio första arenorna ska vara klart under nästa år. Näten på de resterande 22 arenorna ska bli klara senast i slutet av 2017.

För nätbygget står Telias integratörsbolag Cygate och tekniken hämtas från Cisco som har en färdig lösning för just stora arenor.

– På ett större arenaevenemang som ett toppmöte i Allsvenskan kan det vara upp till 30 000 personer som surfar samtidigt. Det kräver en enorm kapacitet i nätet för att det inte ska uppstå fördröjning eller hacka, säger Patrik Olsson, vd på Cygate.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.