Framåt för push to talk

Till sist har Open Mobile Alliance blivit färdig med den första standarden för push to talk. Tjänsten lyser fortfarande med sin frånvaro i Sverige, då operatörerna avvaktat i väntan på en standard.

Framåt för push to talk

Push to talk, ptt, var största samtalsämnet på mobilmässan i Cannes 2003. Men utrullningen av den mobila tjänsten har definitivt dragit ut på tiden. I Europa har ett antal kommersiella lanseringar skett av ptt. I Frankrike har Orange och Bouygues Telecom startat med teknik från Kodiak Networks respektive Motorola. Nokia har också fått ut sin lösning kommersiellt via operatörerna T-Mobile i Tyskland, Eurotel i Tjeckien och Avea i Turkiet.

– Vi har 30 stycken kommersiella kontrakt för push to talk och ett flertal i Europa, berättar Martin Rönnlund på Nokia, som inte anser att inget händer inom området.

Avvaktande operatörer

Men att Open Mobile Alliance, OMA, till sist är färdig med en öppen standard för ptt lär ha stor betydelse för att fler operatörer ska anamma tjänsten.

Ti gjorde nyligen en enkät bland de svenska nätoperatörerna som visade att en viss tveksamhet fortfarande råder kring tjänsten. Brist på terminaler som utrustats med ptt och att standarden inte är klar anges som förklaringar till att lanseringen dröjer. Ingen av de tillfrågade operatörerna, Teliasonera, Tre och Vodafone vill ange någon tidsplan för ptt. Samtliga testar eller har testat tjänsten i mindre skala och beslut om eventuell lansering väntas i Vodafones fall under våren. Tele2 har inte svarat på enkäten.

Svensk start på g

Den nya standarden har fått namnet Push to talk over cellular 1.0 Candidate Enabler (OMA Poc 1.0). Standarden stödjer ptt både mellan enskilda individer och som gruppsamtal.

Ingen operatör i Norden har tagit steget och beslutat sig för att satsa på ptt, kanske kan den färdiga standarden sätta fart på både mobiltillverkare och operatörer.

– Vi genomför många tester med ptt och samarbetar med alla spelare i Norden. Jag tror att vi kommer att få se en kommersiell start i Sverige under året, säger Martin Rönnlund.

Fakta

Tryck och tala

Push to talk, ptt, är en walkie talkie-liknande funktion för mobiltelefoner. Den benämns ibland för push to talk over cellular, poc.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.