Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Så skapar Cisco framtidens internet

Nätverk I San Francisco har Cisco stora planer på att bygga framtidens internet. Telekom idag var på plats och lyssnade på it-jättens visioner.

Så skapar Cisco framtidens internet
Ciscos vd Chuck Robbins berättar om hur de arbetat för att utveckla helt nya tekniker för att stå redo inför framtidens internet.

Eftersom Cisco bjudit in press och analytiker från både Amerika och Europa för något som »ska revolutionera internet«, så är det med stor nyfikenhet vi bänkar oss i den välfyllda Terra Gallery i San Francisco.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Total tillgång till alla guider och tester
  • Premiumnyheter med de senaste trenderna
  • Fullt fokus på att du ska göra rätt kommunikationsval
  • Tryckt magasin med sex nummer om året
Redan prenumerant?

Överallt syns Ciscos budskap.

»The future of Internet« finns uppklistrat i olika format. Till och med pappershandukarna på toaletten har små meddelanden påtryckta.

Vd och styrelseordförande Chuck Robbins berättar om den resa som företaget startade för fem år sedan, som nu närmar sig slutdestinationen. Mycket tid och pengar har satsats – över en miljard dollar – och förväntningarna på resultat och leverans är skyhöga.

– Ska det ta så lång tid som det gjort så måste det vara bra, förklarar Chuck Robbins som varit vd på nästan hela den fem år långa resan.

Vad är det då Cisco har tagit fasta på och skapat?

Man ser samma utveckling som alla andra experter och storbolag. Inom kort kommer antalet användare och en allt större trafik ställa högre krav på internet. Utvecklade tjänster som leveranser med drönare, operationer som utförs på distans med hjälp av video, självkörande fordon och andra IoT-funktioner ökar snabbt, vilket gör att kapaciteten måste öka.

Analysen är att bara under 2022 kommer trafiken vara lika stor som den totala trafiken sammanslaget från internets start fram till idag.

– 2023 kommer det vara 49 miljarder enheter kopplade till internet. Och det kommer att finnas 4,8 miljarder användare, säger Chuck Robbins och pekar ut i publiken:

– Facebook är här i publiken, 4,75 kommer vara på er plattform.

Komplexa lager

När man bygger nätverk traditionellt så krävs flera delar som kan göra olika saker. Nätverket byggs i komplexa lager av både hård- och mjukvara. Delarna löser flera olika behov  som hastighet, bandbredd, svarstider och olika energimängder.

Cisco-projektet började för fem år sedan fundera på om det går att bygga en integrerad krets, en så kallad asic, som kan göra allt. Man startade från början, med en tom arkitektur helt fri från gamla tekniker och lösningar.

– De flesta, även många inom vårt eget team, trodde det var omöjligt, berättar Eyal Dagan, SVP på Cisco som anslöt till bolaget när hans israeliska chip-bolag Leaba Semiconductor köptes 2016 för 320 miljoner dollar.

En typ av motor

Han gör liknelsen av internet som en flöde av trafik med massor av transportvägar och olika fordon. Alla med olika motorer och energikällor. Här krävs det specialister för att serva och mängder av olika delar.

Tänk om det skulle finnas en typ av motor och energikälla för att driva dessa fordon. Han menar att det vad Ciscos lösning är. En asic som ska klara av flera saker. Silicon One heter den.

– Känns som om vi har hittat den heliga Graalen, förklarar han stolt.

Optiska lösningar

För att kunna bygga nätverk som klarar av trafik- och hastighetsökningen som kommer så krävs mer optiska lösningar. I dagens lösningar för nuvarande bandbredder utgör kostnaden för optik ungefär 10 procent och resterande 90 procent är systemen. För hastigheter över 400G är det omvänt.

Att göra produkter billigare är en av Ciscos visioner, därför har de satsat mycket  på att utveckla nya optiska lösningar till sina produkter. Det visar även köpet hösten 2018 av Luxterra, ett nichföretag inom photonics, för 660 miljoner dollar. Resultatet är nya optiska moduler som ska klara av 400Gbps, men även minska kostnader, reducera energi och ta vara mindre platskrävande.

Viktigt för 5g-näten

Hur har de då använt denna nya teknik? I den nya serien av routrar: Cisco 8000.

Som vanligt med ny teknik så får man mer bandbredd och kapacitet på mindre yta. Ett singelrack klarar 10 TB/sekund. Den största racket med plats för 648 stycken 400GbE portar  får en kapacitet på 260 TB/sekund. Det kommer att vara ett viktig beståndsdel när 5g-näten ska byggas och operatörerna ska kunna leverera videotjänster utan avbrott och med hög kvalitet.

– Vi har redan börjat leverera dessa till utvalda kunder under oktober och de ska finnas fullt tillgängliga under första halvan av nästa år, förklarar Jonatan Davidson, SVP och general manager för nätverkstjänster.

Ett annat plus som Cisco berättar om är att de dessutom är energisnåla. Hela systemet förbrukar 75 procent mindre energi än flera av de närmaste konkurrenterna.

Sista delen av Ciscos nya satsning är ett nytt NOS, Network Operation System, med namnet Cisco IOS XR7. Det ska vara världens första molnbaserade system för styrning av kritiska nätverk.

Det ger ett system som kan anpassas där bara de delar kunden använder finns med. Det är enklare och mer användarvänligt. Via den molnbaserade lösningen är det även enkelt att till olika delar skjuta ut uppdateringar och även göra tester.

Samarbetspartners på plats

Cisco hade också flera viktiga kunder och samarbetspartners på plats. De gav syn på vad de förväntade sig av framtidens internet.

Det gemensamma och viktigaste behovet var pålitlighet och att kunna skala upp systemen. Med fler och fler tjänster, fler användare och mer bandbredd som kräver ett stabilt nät så är det ytterst viktigt att den här typen av nya produkter levererar.

– Det är lite som vatten och el. Vi bara förväntar oss att det ska finnas. Så har det blivit med internet. När inte internet är där så blir vi som kunder väldigt störda, berättar Noam Raffaeli på Comcast.

Nya Cisco

Att Cisco satsar stort på att svänga om sin stora skuta råder inga tvivel om. Att göra produkter som är mer anpassningsbara, lättare att använda och administrera. Även om du inte är programmerare eller ingenjör. Deras satsning på att göra mer attraktiva och grafiskt enkla system är tydligt steg åt det hållet. Eller som Anuj Kapur, SVP och CSO på Cisco utrycker det om hur kunder ser på teknikföretag.

Är Apple ett mjuk-  eller hårdvaru­företag? Eller bryr du dig?

 

Fakta

Cisco Silicon One Q100

Helt ny arkitektur som kan programmeras och är grunden i Ciscos routing-portfölj. Kan användas i olika delar av nätverk och klarar av dubbla hastigheten och är dubbelt så energieffektiv.

Skillnaden hur Ciscos Silicon One kan användas i alla olika delar av nätverken jämfört med hur det traditionellt behövts olika kretsar för olika steg och syften för nätverken.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter