Från bakelit till ”liqiudmorphium”

Mobilt Ett nytt material har intagit smartphonemarknaden. Futuristiskt låter det utan tvekan men har det någon framtid?

Från bakelit till ”liqiudmorphium”

Från bakelit, plast, aluminium, rostfritt stål och glas till nästa material vi bygger telefoner av, liquidmorphium. Det tänker i alla fall det brittiska företaget Turing Robotics Industries göra med sin nya telefon Turing Phone.

Glasliknande legering

Materialet är en amorf legering som består av zirkonium, koppar, aluminium, nickel och silver. En amorf legering har en atomstruktur som mer liknar den hos glas än metall, något som är ganska ovanligt och svårt att göra med metaller. Enligt Turing Robotics Industries ska det här materialet vara starkare än stål och ha ett intressant utseende.

"Liquidmorphium" tankarna far osökt till den gamla klassikern Terminator II från 1991
”Liquidmorphium” tankarna far osökt till den gamla klassikern Terminator II

Säker telefon

Tillverkarkarens kommande telefon är baserad på Android 5.0 men har ett speciellt säkerhetschip inbyggt. Chipet sköter krypteringsautentisering lokalt på telefonen utan att ansluta till någon extern server. Därmed kan man skicka krypterat material mellan sina Turing-telefoner utan att någon tredje part behöver vara inblandad.

I övrigt så är telefonen utrustad med Qualcomms Snapdragon 801 processor, 3gb ram, 16, 64 eller 128gb lagring och ett batteri på 3000 mAh. Priset för 64gb varianten ligger någonstans mellan 700 och 750 dollar.

Huruvida liquidmorphium kommer att slå igenom som nytt standardmaterial för telefoner återstår att se, kanske är det så pass futuristiskt att vi får vänta många år.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.