Fredrik Blids tre bästa tips för mer video i digitala möten

Videomöte Telekom idag vill ha mer video i videomöten. Det handlar både om teknik och kultur. I en ny serie tipsar Fredrik Blid om hur man får upp användandet.

Fredrik Blids tre bästa tips för mer video i digitala möten

Under slutet av förra året och i början av 2023 hade vi en omröstning på Telekomidag.se. Hur ofta använder du video i dina videomöten var frågan. Bland våra läsare dominerar såklart ett stort videoanvändande, men vi vet att i många organisationer är det mer frekvent att man inte behöver slå på videon om man inte vill.

För att ge våra läsare fler argument att få upp videoanvändet i sina verksamheter har vi tagit hjälp av tre experter på videomöten. Vi bad dem ge sina tre bästa tips var.

Först ur är Fredrik Blid, senior konsult på Exobe.

Här är hans tips:

  • Ge användarna bra förutsättningar 1: 

Se till att användare alltid har tillgång till bra webbkameror oavsett var de befinner sig; kameror i alla mötesytor och laptops samt, viktigt, till alla externa bildskärmar på skrivbordsplatserna så man slipper använda laptopens inbyggda kamera när man sitter dockad.

  • Ge användarna rätt förutsättningar 2: 

Instruera användarna i hur de får optimal bild (placering, belysning, bakgrund etcetera) och framför allt varför de ska använda webbkameran i digitala möten (bättre närvarokänsla, delaktighet och engagemang för alla i mötet, kunna jobba med kroppsspråk, mindre tröttsamt än att titta på ikoner/stillbilder, ”vi har inte en filt över oss när vi har fysiska möten”… ).

  • Uppmuntra till användandet: 

Inled mötena med att engagera deltagarna genom att de får visa upp något i kameran. Exempelvis så här ser min arbetsplats/mötesyta ut idag, så här ser det ut utanför fönstret/rummet, idag har jag på mig den här tröjan och liknande.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.