Freese i skarpt angrepp mot Green Network

Nordisk Mobiltelefons ordförande Jan Freese anklagar Green Network för försök till bestickning och hävdar att de ryska ägarna ägnar sig åt penningtvätt och ekonomisk brottslighet.
Enligt Jan Freese erbjöds han 25 miljoner kronor för att låta bli att lösa ut 450-licensen, som Nordisk Mobiltelefon vann i en auktion.

Tonläget höjs nu markant i den pågående striden mellan operatörerna Nordisk Mobiltelefon, NMT, och Green Networks. I samband med att NMTs ordförande Jan Freese beskriver varför han ser Kammarrättens beslut som orimligt (se länkad artikel här nedan) passar han på att rikta en rad allvarliga anklagelser mot den närmaste konkurrenten om 450-licensen, Green Network.

Jan Freese har enligt egen uppgift blivit erbjuden pengar för att inte lösa ut licensen för 450-bandet i Sverige.

– Dagen efter auktionen blev jag uppringd av Green Networks vd som sa: ”Det är över 50 miljoner som skiljer våra bud åt. Om NMT AB inte löser ut licensen tillfaller den automatiskt Green, och då kan vi dela på mellanskillnaden”, berättar Jan Freese.

Han säger sig dessutom ha blivit kontaktad i samma ärende en vecka senare av vd:n i det ryska bolaget RTDC, som äger Green Network.

– Han gav mig samma anbud som Green Networks vd, säger Jan Freese.

Överväger anmälan

Dessutom hävdar Jan Freese att ägarbilden bakom Green Network borde diskvalificera operatören från att agera som en internationell operatör. Han påstår nämligen att den ryske it- och telekomministern Leonid Reiman är huvudintressenten bakom Green Network, eftersom han äger RTC Leasing som i sin tur äger RTDC.

– Leonid Reiman utpekas internationellt som huvudintressent, säger Jan Freese och tillägger:

– NMT AB utesluter inte möjligheten att anmäla RTC-leasing för penningtvätt och ekonomisk brottslighet i enlighet med motsvarande undersökningar, som redan pågår i flera länder. Ett minimikrav är att Green Network inte betraktas som en acceptabel operatör av för nationell säkerhet viktiga mobiltelefonsystem inom EU, om inte en entydig och juridiskt korrekt, transparent ägarbild utan kopplingar till Kreml och penningtvätt, kan bevisas. En ekobrottsundersökning pågår för närvarande i Österrike om detta.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.