Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

PTS skjuter upp frekvensauktionen: Vill starta så snart som möjligt

5g PTS frekvensauktion för 5g drar inte igång idag. Myndigheten avvaktar tills man analyserat förvaltningsrättens beslut igår.

PTS skjuter upp frekvensauktionen: Vill starta så snart som möjligt

I fredags överklagade Huawei PTS beslut att inte låta de operatörer som ska bygga 5g-nät i de nya frekvenserna att använda utrustning från Huawei (eller ZTE).

– Vi, liksom resten av telekomindustrin, blev vilseledda att tro att beslutet skulle grunda sig i fakta och tekniska standarder. Istället vilar beslutet på felaktiga antaganden och trots att vi är en direkt påverkad aktör blev vi inte tillfrågade, granskade eller fick chansen att adressera några ”säkerhetsfrågor” innan PTS tog sitt beslut, vilket är i strid med både EU-rätten och svensk rätt, sa Huaweis nordiske chef Kenneth Fredriksen i ett uttalande.

Förvaltningsrätten beslutade igår att det tillståndsvillkoret kring Huawei i 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden inte gäller till dess att tvisten är avgjord.

PTS bestämde därefter att man vill analysera rättens beslut och att auktionen inte kan inledas idag, som var planerat.

– Vi måste analysera beslutet från förvaltningsrätten och därefter ta ställning till hur vi går vidare, med ambitionen att starta auktionen så snart som möjligt, säger Björn Blondell, divisionschef på Divisionen för marknadsutveckling på PTS.

Hur reagerade operatörerna på ert besked?

– Givetvis har förvaltningsrättens beslut en påverkan på alla parter men vår ambition är att snarast hitta vägen framåt för att starta auktionen så snart som möjligt.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter