Fri roaming inom EU kan försvinna till sommaren

Telefoni En fight om roaming-priser samt vem som ska betala för vad. I EU jobbar man för att regleringen om fri-roaming inte ska gå i stöpet – och ännu är det inte säkert att dagens regler går att förlänga.

Fri roaming inom EU kan försvinna till sommaren

När EU instiftade regeln ”roam like at home” sommaren 2017 så gjorde turister inom unionen vågen. De extrakostnader som tillkom för att ringa, sms:a eller surfa kapades rejält. Men regeln var tidsbestämd och till sommaren 2022 så är den historia. Kommissionen har därför tittat på att förlänga roaming-regleringen i ytterligare tio år, dock är det inte så enkelt.

Den regel som fick fotfäste 2017 hade tagit 13 år att förhandla fram – och den var inte populär i flera läger.

När nu EU-parlamentet och kommissionen ska få till en förlängning innebär det att man måste jobba snabbt – annars riskerar det att inte bli något instagramande från svenska semesterfirare i Grekland i sommar.
– Tiden tar långsamt slut eftersom en ny reglering ska vinna laga kraft innan sommaren, säger Robert Hajšel, en slovakisk socialdemokrat och en av de som håller på att förhandla hur EU-parlamentet ska navigera i frågan, till Politico.

Flera frågor som måste lösas

Sajten har även fått tillgång till dokument som avslöjar att det finns fyra stora politiska frågor som måste ses över. Bland annat hur mycket betalt operatörer ska kunna ta av varandra för användandet av nät i andra länder samt vad priset för samtal mellan länger ska få kosta.

Telekombranschen å sin sida är inte jätteroade av hur EU sköter det hela och i ett gemensamt uttalande skrev 13 operatörschefer att unionen reglerar bort inkomstkällor – samtidigt som branschen investerar enormt för att rulla ut 5g. Därtill menar operatörerna att regleringar inte bara ska gälla de traditionella telekomföretagen utan att de även ska reflektera hur marknaden utvecklats. Det senare en tydlig passning om att EU måste förstå  att tech-jättarna bör vara med och betala för nätverkskostnaderna.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.