nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Cat S30 är tålig på riktigt.

Funktion framför flärd

Visst hade det varit kul om komponenterna varit lite vassare men den viktigaste egenskapen finns på plats så Cat S30 får trots allt tummen upp.

  • Artikel annons 1

Förra gången vi hade någon av Cats modeller i testlabbet handlade det om S50, som hade ambitionen att vara både tuff och lite exklusiv. Det blev platt fall – första regeln för en ruggad telefon är att den ska vara tålig och S50 hade en konstruktion som var under all kritik.

Med S30 har tillverkaren gjort hemläxan och telefonen har ett stabilt chassi och bättre luckor för kontakter och kort-fack. Ordentlig gummering runt om både skyddar och ger bra grepp. Enda frågetecknet är om luckan för usb-porten verkligen kommer att hålla tätt efter daglig öppning för laddning i ett par år. En kontakt som tål vatten utan tätning eller ännu hellre stöd för trådlös laddning hade varit önskvärt.

Vårt frysboxtest brukar vara påfrestande även för de flesta ruggade lurar men S30 klarar det utan att bli oroväckande seg eller få dålig respons i pekskärmen. Inte heller våta fingrar ställer till något problem men handskläget ger vi inte mycket för.

ZZ3B7EE364

Luckan för usb-porten kommer att öppnas ofta. Den är därför S30:s svagaste punkt. Annars har telefonen ett bra skalskydd.

Sämsta kameran på länge

Att en stor del av priset kommer av tåligheten märks på den övriga hårdvaran som hör hemma i budgetsegmentet. Den 4,5 tum stora skärmen har trista färger och ganska snäv betraktningsvinkel vilket inte blir bättre av det tjocka glaset. Att upplösningen inte är högre än 854 x 480 pixlar är däremot inget problem. På rätt sida om okej är däremot inte kameran som levererar rent usla bilder med massor av brus, kompressionsfel och färgstick. Specifikationerna ljuger dessutom uppenbart grovt. Video i kvaliteten 1080p60 utlovas men i verkligheten är det 720p som är max.

Godkänt trots brister

Processorn hör inte heller den till de vassare men klarar trots allt vardagsuppgifterna utan större problem och standardgränssnittet för Android 5.1 flyter på fint. Ett klart plus är också att S30 har plats för dubbla sim-kort, vilket ökar chanserna till täckning ute i busken. Båda platserna har stöd för 4g och datatrafiken kan om man vill köras på ett kort medan samtal sker via det andra. Till skillnad från i många andra telefoner tvingas man här inte heller välja mellan utökat minne och två abonnemang, S30 har en helt separat plats för minneskort. Det kan komma väl till pass eftersom det inbyggda minnet bara är 4 GB stort och inte 8 GB som anges, varav ungefär 3 är tillgängliga för användaren.

Bristerna till trots blir det ändå godkänt betyg för Cat S30, för som sagt är det viktigast med en tålig telefon är att den är tålig och i den här prisklassen innebär det kompromisser.

  • Annons 3

Fler nyheter

Här är Plantronics nya namn

AMSTERDAM. Plantronics köpte Polycom under förra året. Nu har man bestämt sig för att byta namn.
– Namnet kommer från grekiska ordet för många, säger Paul Clark.

Conscia Netsafe vinner Cisco-pris

”Customer Experience Partner of the Year 2018. På Ciscos stora partnergala ärades Conscia Netsafe med titeln.
– De har varit först och kommit längst, säger Johan Stenstrand, partnerchef på Cisco.

”Vi har fått in en bra täckning av vår planet”

För två månader sedan släppte Tre sitt företagsabonnemang 3Världen Företag.
Och enligt Sofia Krook, ansvarig för B2B, har lanseringen varit enormt lyckad.
– Vi är jättenöjda och vi ser att det är otroligt attraktivt på marknaden, säger hon.

  • Annons 4

Iioote expanderar till Stockholm

”Marknadsmoment” och stort säljpotential inom IoT. Det är vad som fått systemintegratören Iioote att inta huvudstaden.
Ni ska man bygga upp ett ICT-kluster tillsammans med Qualit Solutions i Kista.

Nu är Sveriges första industriella 5g-nät igång

Tre nationalklenoder, en digitaliseringsminister och en förarlös hjullastare.
På Volvo CE:s hemliga testanläggning i Eskilstuna var det storpremiär för Sveriges första industriella 5g-nätverk.
– Det är första gången vi har journalister på det här området – och det är passande, för vi är först i världen med att visa en industriell 5g-applikation, sa Volvochefen Melker Jernberg.

Verizon först med 5g 3GPP-nät

Den 11 april trycker Verizon på knappen och startar sitt ”riktiga” 5g-nät.
Och för de som vill vara med då går det från och med nu att förbeställa en 5g-mod till sin mobil.