nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Cat S30 är tålig på riktigt.

Funktion framför flärd

Visst hade det varit kul om komponenterna varit lite vassare men den viktigaste egenskapen finns på plats så Cat S30 får trots allt tummen upp.

  • Artikel annons 1

Förra gången vi hade någon av Cats modeller i testlabbet handlade det om S50, som hade ambitionen att vara både tuff och lite exklusiv. Det blev platt fall – första regeln för en ruggad telefon är att den ska vara tålig och S50 hade en konstruktion som var under all kritik.

Med S30 har tillverkaren gjort hemläxan och telefonen har ett stabilt chassi och bättre luckor för kontakter och kort-fack. Ordentlig gummering runt om både skyddar och ger bra grepp. Enda frågetecknet är om luckan för usb-porten verkligen kommer att hålla tätt efter daglig öppning för laddning i ett par år. En kontakt som tål vatten utan tätning eller ännu hellre stöd för trådlös laddning hade varit önskvärt.

Vårt frysboxtest brukar vara påfrestande även för de flesta ruggade lurar men S30 klarar det utan att bli oroväckande seg eller få dålig respons i pekskärmen. Inte heller våta fingrar ställer till något problem men handskläget ger vi inte mycket för.

ZZ3B7EE364

Luckan för usb-porten kommer att öppnas ofta. Den är därför S30:s svagaste punkt. Annars har telefonen ett bra skalskydd.

Sämsta kameran på länge

Att en stor del av priset kommer av tåligheten märks på den övriga hårdvaran som hör hemma i budgetsegmentet. Den 4,5 tum stora skärmen har trista färger och ganska snäv betraktningsvinkel vilket inte blir bättre av det tjocka glaset. Att upplösningen inte är högre än 854 x 480 pixlar är däremot inget problem. På rätt sida om okej är däremot inte kameran som levererar rent usla bilder med massor av brus, kompressionsfel och färgstick. Specifikationerna ljuger dessutom uppenbart grovt. Video i kvaliteten 1080p60 utlovas men i verkligheten är det 720p som är max.

Godkänt trots brister

Processorn hör inte heller den till de vassare men klarar trots allt vardagsuppgifterna utan större problem och standardgränssnittet för Android 5.1 flyter på fint. Ett klart plus är också att S30 har plats för dubbla sim-kort, vilket ökar chanserna till täckning ute i busken. Båda platserna har stöd för 4g och datatrafiken kan om man vill köras på ett kort medan samtal sker via det andra. Till skillnad från i många andra telefoner tvingas man här inte heller välja mellan utökat minne och två abonnemang, S30 har en helt separat plats för minneskort. Det kan komma väl till pass eftersom det inbyggda minnet bara är 4 GB stort och inte 8 GB som anges, varav ungefär 3 är tillgängliga för användaren.

Bristerna till trots blir det ändå godkänt betyg för Cat S30, för som sagt är det viktigast med en tålig telefon är att den är tålig och i den här prisklassen innebär det kompromisser.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Tre och Bumbee Labs ingår avtal

Ett steg mot smartare städer. Det är vad Tre säger efter att ha tecknat avtal med IoT-företaget Bumbee Labs. Avtalet innebär att operatören levererar mobil uppkoppling.

Tele2:s företagschef avgår

Det blir viss omstrukturering hos Tele2. Detta då Tom Craig valt att kliva av som chef för svenska företagsmarknaden. Ny tillförordnad chef blir Fredrik Stenberg.

Informatica väljer svenska plattformen

Svenska Snow Software har kapat till sig en storaffär. Detta då Företagsmoln-jätten Informatica väljer deras plattform.
– Vi valde Snow på grund av produktens helhetsomfattning, säger Richard Scott på Informatica.