FWA nyckel till 5G-utveckling

5G Enligt en ny rapport finns det tecken som tyder på att marknaden för FWA teknik kommer att explodera inom en snar framtid.

FWA nyckel till 5G-utveckling

FWA, fixed wireless access, är en teknik som kommer stort inom den närmaste tiden. Enligt en studie från analysföretaget SNS Research kan abonnemang på 5G via FWA generera närmare åtta miljarder kronor för operatörerna redan i slutet av 2019. Till år 2025 beräknas motsvarande siffra uppgå till 320 miljarder kronor, globalt räknat.

Anledningen till den minst sagt optimistiska analysen är att FWA-tekniken möjliggör trådlös leverans av bredband ”sista biten” från masterna där det är svårt och kostsamt att dra fram fiberanslutningar hela vägen.

Kan spara pengar

Många operatörer, som bland annat Verizon och At&T i USA, har visat stort intresse för att testa tekniken. Inte minst för att praktiska fälttester visat på överföringshastigheter på flera hundra Mbit/s. Utöver detta finns det beräkningar som tyder på att material- och arbetskostnader på närmare 40 procent kan sparas med FWA istället för fast fiberlina.

FWA är en variant av trådlöst bredband där data överförs via radiolänk och kommunikationen sker mellan basstation och terminal, eller mellan terminaler.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.