Fyra tips – så jobbar du bäst från sommarstugan

Kontoret Varmare väder och drömmar om att fly från stan. Hemmajobbare runt om i landet börjar planera arbete från semesterstället. Så hur gör man det bäst? 

Fyra tips – så jobbar du bäst från sommarstugan

Sköna maj är här – och allt fler instängda hemmakontorsarbetare börjar blicka mot nya möjligheter. Men hur ska man se till att kunna jobba på som vanligt från sommarstugan?

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Total tillgång till alla guider och tester
  • Premiumnyheter med de senaste trenderna
  • Fullt fokus på att du ska göra rätt kommunikationsval
  • Tryckt magasin med sex nummer om året
Redan prenumerant?

Marcus Bäckrud, Sverigechef på Aruba, säger att vi ska vara lyckliga över att vi är i Sverige. För bolaget, som är en internationell spelare, kan se att vi ligger långt fram jämfört med många andra.
– Vi lever i världens mest digitaliserade land vad gäller uppkopplingsmöjligheter. Dels har vi ett fibernät som är otroligt utbyggt och kopplat till det har vi mobilnätet. Så snudd på oavsett var man befinner sig för att arbeta så finns det kvalitativa uppkopplingsmöjligheter, säger han.

– Situationen är en helt annan i andra länder. Dels är täckningen sämre, det är även mycket dyrare att få till det – och det är inte alls skalbart för gemene man i allmänhet.

Rätt plats och verktyg

Så hur ska man då tänka om man flyttar hemmakontoret ut i sommarstugan?
– Det första är ergonomi, och att se till att få en bra arbetsplats och funktion. Det här får man inte glömma bara för att man bytt plats.

Att man kan tulla på just arbetsmiljön några timmar eller kanske en dag är en sak, men tänker du förlänga vistet på sommarnöjet är det inte bara opassande – det är direkt korkat att inte satsa på en god arbetsplats. Men hur ska man tänka kring uppkoppling?
– Där ska man se till att ha en kvalitativ uppkoppling. Och med det så menar jag en uppkoppling som möter behovet man har i arbetet. Man kan ju titta på om det går att få tillgång till fiber. Och även om det är en kostnadsfråga så kan det vara så att man framgent vill ha det och ser vinsten av att ha den större flexibilitet som det ger. Alternativet är att titta över mobilbaserade uppkopplingar, säger Marcus.

Just när det gäller att använda mobiluppkoppling så måste man tänka efter före. Dels i form av att den operatör man använder har täckning – men även att det ställs högre krav på uppkopplingen i dag jämfört med hur det var för bara ett år sedan.
– Vi har ju anpassat oss till att jobba hemifrån i allt större grad. När vi inte ses fysiskt lika ofta så har video kommit in mer och mer – vilket kan ge problem med bandbredd. Här är det även viktigt att tänka på att särskilja arbete och privat. Om man ska kunna arbeta via en 4g-uppkoppling med mobilen – då kan ju inte övriga familjen koppla upp mot densamma.

Hur och vad kan du jobba med

På samma tema har Marcus ytterligare en punkt som han tycker att man ska avhandla innan färden går mot sommarstugan. Och den handlar om att ta en diskussion med sin arbetsgivare.
– Jag tycker man måste se till att prata om vad och hur man ska jobba. Den förflyttning vi har gjort det senaste året har lett till en intressant situation. Ur ett företagsperspektiv har man sett att det är både kostnadsbesparande och effektivitetsförbättrande att ha en flexibel syn på hemarbete. Men till detta ska vi lägga en ny form av arbetsmiljö samt att förväntan från arbetstagarna har ökat. Både arbetstagaren och arbetsgivaren drar nytta av flexibelt arbete med stabil och säker uppkoppling på hemmakontoret. Tydlighet kring vem som bär ansvaret för detta blir en intressant diskussion att följa och här kan arbetsgivare särskilja sig i konkurrensen.

Marcus säger att det i dag finns tekniska lösningar sedan länge för att genom en företagsägd accesspunkt i hemmet få tillgång till företagsnätet. En lösning som då täcker in säkerhets-, kvalitets- samt ansvarsfrågan och ligger i linje med hur vi hanterar exempelvis mindre kontor idag.
– Innovationstakten är ju otrolig och mycket har hänt det senaste året. Men det finns fortfarande begränsad kunskap om hur man kan jobba. Det grundar sig i att behoven i de flesta fall sett annorlunda ut, hemifrån jobbade man i nödfall – annars var det kontoret som gällde. Därför har fokuset främst varit kopplat till kontorsmiljön. Så numera är det en accesspunkt som är investeringen på hemmakontoret – resten kan man lösa med centrala komponenter.

Slut på surf inte helt ovanligt

Så vad är då vanliga fel man gör då hemmakontoret flyttas ut till semesterbostaden?
– Det som framförallt händer är att man inte tänker på att den abonnemangsform man har är begränsad. Du kör via mobilt bredband eller mobilen och tänker inte på att videosamtal i kombination med Netflix och annat gör att din datakonsumtion är mycket högre. Sen är det ju en sak med kvalitet. Förr när vi mailade mer så spelade det kanske dålig uppkoppling mindre roll. Det var inga problem om mailet kom några minuter sent. Men numera med videosamtal – så funkar det ju inte alls om det plötsligt klipper.

Marcus Bäckruds fyra råd för de som flyttar hemmakontoret till sommarhuset

  1. Ergonomi en bra arbetsplats och funktion
  2. En kvalitativ uppkoppling som möter behovet man har i arbetet. Det är inte en bra situation att jobba hemifrån utan det
  3. Ha den diskussionen med arbetsgivaren. Vad kan man jobba med hemifrån.
  4. Om man sitter och behöver tillgång till ett kontorsnätverk, kommer möjligheterna finnas framgent. Tekniska lösningar går att ordna.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!