Gå in i din egen värld

Är det lika maffigt att använda som de ser ut? Vi har testat headsetet Jabra Evolve 80 UC och jämfört med vår egen testvinnare Evolve 40. Tydligaste skillnaden: med toppmodellen kan du skapa din egen bubbla mitt i en stökig miljö.

Gå in i din egen värld
Kontrolldosan med usb-anslutning kan kopplas bort från headsetet som då kan användas med mobilen istället.
Kontrolldosan med usb-anslutning kan kopplas bort från headsetet som då kan användas med mobilen istället.

För två nummer sedan, i Telekom idag 7/2014, testade vi sex prispressade headset för uc. Det färska Jabra Evolve 40 Stereo kom ut som vinnare, baserat på mångsidigheten och att det faktiskt funkar för både tal och musik.

Nu är det dags att se hur Evolve 40 klarar en match mot den betydligt mycket dyrare toppmodellen i Jabras nya serie, Evolve 80 UC. De designmässiga karaktärsdragen är likadana, men Evolve 80 är en helt annan typ av headset. Det väger mer än tre gånger så mycket och har tätslutande runt om öronkuddar, vilket gör det till ett riktigt maffigt headset.

Den andra stora skillnaden är att Evolve 80 är utrustat med aktiv bullerdämpning som kan slås av och på med en knapp på högra luren. Där sitter också knappen för att ta emot och avsluta samtal, för den som inte vill använda kontrollerna på usb-adaptern med 3,5 mm-anslutning.

Bort med bullriga kollegor

Hur låter det då? Evolve 80 är faktiskt vass som hifi-hörlur för musiklyssning, där 40-modellen enbart kan betraktas som en användbar kompromiss. Det har en bra definition och klarhet i ljudbilden genom hela registret, från låg bas till krispig diskant, även om jag själv hade önskat något högre basåtergiving i utgångsläget. Men där finns mycket att hämta om du väljer att styra karaktären med ett filter.

Ljudet förändras avsevärt när man aktiverar bullerdämpningen. Då blir det betydligt mer dynamiskt och rikare i båda ändar av frekvensomfånget. Samtidigt filtreras ljudet från omgivningen effektivt bort. Det gäller särskilt lågfrekvent buller från exempelvis fläktar och mänskliga röster.

För den som sitter i en öppen kontorsmiljö och behöver tystnad för att kunna fokusera på arbetsuppgifterna är den aktiva dämpningen en fantastisk funktion. Lägg till rätt musik, så har du skapat din egen lilla värld. Min enda invändning är att den digitala filtreringen ger ifrån sig ett svagt brus, som blir störande om det inte blandas med musik eller tal.

”Maffiga muffar”

Vi testade samtalskvaliteten med en g722-codec över en voip-tjänst. Lyssningen gynnas av att ljudet blir mer fokuserat, både av den fysiska isoleringen runt öronen och den aktiva filtreringen. Det blir någon poäng upp jämfört med Evolve 40. Nackdelen är att man hör sig själv mer än med de öppna lurarna.

Ett något märkligt resultat är att mikrofonen hos den billigare modellen faktiskt är snäppet bättre på att filtrera bort störande ljud i omgivningen. I övrigt låter mikrofonerna jämförbart bra.

Min slutsats är att de ”maffiga muffarna” klarar av det de utger sig för att göra på ett övertygande sätt. Det blir tummen upp, och en poäng mer i totalbetyg än vad Evolve 40 fick.

Jag vill bara kasta in ett par brasklappar som du bör notera: Jabra Evolve 80 är ganska krävande att bära i flera timmar i sträck, det är tungt och det blir varmt runt öronen. Den andra är att mac-användare får svårt att dra nytta av kombinationen musiklyssning med hifi-kvalitet och headset för telefoni. Anledningen är att ljudkvaliteten åker ner i källaren direkt när headsetets mikrofon väljs som ljudenhet. Det har med operativets egenskaper att göra och går inte att motverka via Jabras PC Suite för mac.

Fakta

Fakta: Jabra Evolve 80 UC Stereo

Vikt: 324 gram Mikrofon: bullerdämpande Hörlur: tätslutande hifi Övrigt: 3,5 mm-anslutning, lös kontrolldosa med usb, lampa på luren indikerar pågående samtal – busy light, förvaringsväska. Certifierad av Cisco, Microsoft och Avaya. Särskild Lync-version finns. Webbpriser: från 2 200 kronor exkl moms

Fakta

+ Bra för både musik och samtal

+ Effektiv bullerdämpning – Krävande att bära länge – Dyra

Fakta

Poäng

Mikrofon: 5 Hörlur, tal: 8 Ergonomi: 7 Byggkvalitet & design: 8 Funktioner: 7 Pris: 6

Totalt: 41

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.