Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Gå inte till jobbet utan att vara trygg och säker

Krönika Smarta uppkopplade enheter kan göra mycket mer än att bara mäta puls och räkna steg. De kan också påverka säkerheten på en arbetsplats - samt sänka kostnaderna.

Gå inte till jobbet utan att vara trygg och säker

Säkerhet på arbetsplatser har varit ett prioriterat område under lång tid. En arbetsplats med låg säkerhet påverkar inte bara produktiviteten och stämningen, utan kan också kosta mycket pengar och orsaka mänskligt lidande.

Dessutom verkar olyckor och incidenter fortsätta att inträffa, trots att regleringen ökar. Internationella arbetsorganisationen har funnit att över 600 arbetare per minut drabbas av en arbetsrelaterad olycka världen över. I Sverige har antalet arbetsplatsolyckor med dödlig utgång ökat de senaste tre åren och hittills i år har 25 olyckor lett till dödsfall på svenska arbetsplatser, enligt Arbetsmiljöverket. Egentligen borde inget annat än nolltolerans accepteras.

Vad har förändrats?

Digital uppkopplad teknik, Internet of Things, kan revolutionera säkerheten på arbetsplatser tack vare dess förmåga att ansluta arbetare, maskiner, platser, fordon och centrala övervakningsstationer för att spåra och analysera situationen i realtid. Anställda kan anslutas genom sensorer i eller på kläderna, eller i exempelvis hjälmar, med armband eller generiska enheter som ser ut och fungerar som vanliga accesskort.

Sensorerna blir också hela tiden mindre, lättare och billigare. En viktig faktor för uppkopplad arbetsplatsteknik är batteritiden. När batteritiderna blir längre blir det också lättare och mer pålitligt att använda uppkopplad teknik.

Hos Orange Business Services har vi börjat utrusta personlig skyddsutrustning med lösningar som möjliggör noggrann lokalisering för att göra det säkrare för anställda i farliga områden eller i riskutsatta fabriker och anläggningar.

Nu kan en platschef eller säkerhetsansvarig varnas i realtid om någon kommer in i ett farligt område. Det är också möjligt att använda augmented eller virtual reality (AR eller VR) i exempelvis skyddsglasögon eller visir, så att en anställd kan få instruktioner baserat på vad de ser, har i synfältet och vad de gör.

Ett exempel på ett sådant samarbete kan återses i det svenska företaget Guardios unika hörselskydd, som nu kan utrustas med Oranges IoT-teknik. Det kan exempelvis handla om att ge en varningssignal i kåporna om ett fordon kommer för nära.

Att faktiskt börja använda den bärbara tekniken kan vara utmanande, både för enskilda anställda och för verksamheter, men vi har sett de positiva effekterna av sådana lösningar. Att förändra praxis på en arbetsplats tar ofta tid, men tack vare att digital teknik blivit så utbrett för oss som privatpersoner finns det förhoppningar om att uppkopplade enheter för skydd på arbetsplatser snart blir lika självklart som en hjälm eller hörselskydd.

Handlar inte om spioneri

Det är viktigt att adressera integritetsaspekten på arbetsplatsen, i synnerhet om det uppfattas som att de anställda spioneras på. Vår erfarenhet är att rädslan för övervakning inte är så stor i Skandinavien, utan att anställda uppskattar initiativ som kan öka den personliga säkerheten och att enheterna inte bara ska övervaka produktiviteten och hålla koll på vad de anställda gör. Detta måste ske i samförstånd med de anställda så att säkerheten är i fokus med en beskyddad integritet.

Enligt MHI (Material Handling Industry of America) kommer 70 procent av anläggningarna inom tillverkningsindustrin att använda sig av wearables 2023. Deloitte förutspår att den globala marknaden för wearables för företag, som inkluderar smarta klockor, smarta glasögon, smarta hörselskydd, exoskelett (yttre skyddsskelett) och mycket mer, förväntas öka med 41 procent per år.

Företag som inser fördelarna med den säkra wearable-tekniken kan se fram mot en digitalt driven säkrare framtid.

Johan Jeppsson, IoT Business Developer, Orange Business Service

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter